Računalništvo, telefonija
22.10.2021 15:00

Deli z drugimi:

Share

HTC Vive Pro 2 recenzija: za VR entuziaste, gamerje ali za poslovne uporabnike?

Večina VR očal le namiguje, kaj zmore navidezna resničnost, vendar jih pri tem običajno zadržujejo tehnične omejitve. HTC Vive Pro 2 očala nimajo teh omejitev in prikazujejo realen vpogled, do katere mere se je razvila VR tehnologija.
Preizkusili smo nova HTC VR očala, ki obljubljajo vrhunsko VR izkušnjo v 5K ločljivosti. Ali jim uspe izpolniti svojo obljubo?
Preizkusili smo nova HTC VR očala, ki obljubljajo vrhunsko VR izkušnjo v 5K ločljivosti. Ali jim uspe izpolniti svojo obljubo?
HTC-Vive-Pro-2-VR-očala

Finančna ovira za vstop v virtualni svet je še vedno izjemno visoka. Izdaja samostojnih VR očal, kot sta Oculus Quest in še boljša Oculus Quest 2, je olajšala dostopnost VR očal povprečnemu potrošniku. Toda če hrepenite po najboljšem, kar lahko ponujajo VR igre in aplikacije, potem boste verjetno morali poseči po nekoliko dražji opremi.

In skorajda ni dražje od HTC Vive Pro 2, ko govorimo o VR očalih za igranje iger. Za poslovne uporabnike, kjer vsaka nadgradnja pomeni veliko prednost, pa so nove HTC VR očala veliko bolj dostopen produkt, še posebej ko jih primerjamo z očali kot so Varjo XR3, HTC Focus 3 ali pa Pimax 8KX.

HTC-jeve VR očala so nadgradnja predhodnika HTC Vive Pro v vseh pogledih, tudi v ceni, saj vas bo celoten komplet stal več kot 1000 evrov. Če v ceno upoštevamo še močan gaming računalnik, ki je potreben za delovanje VR očal in karseda najboljšo izkušnjo, potem je cena res visoka.

Če vam cena ni ovira in ste v teh časih nekako uspeli dobiti grafično kartico najnovejše generacije ali pa vsaj eno izmed starejših generacij, ki premore dovolj moči za VR igranje, potem Vive Pro 2 trenutno ponuja eno izmed najboljših, če ne celo najboljšo VR potovanje. Čeprav so po besedah proizvajalca HTC očala namenjena za profesionalno rabo, lahko povprečen uporabnik vseeno izkoristi profesionalno strojno opremo za igranje najnovejših VR iger, kot so Half Life Alyx, SuperHot, Star Wars Squadrons.

HTC Vive Pro 2: dizajn in oblika

Uporabniki prve generacije VR očal HTC Vive bodo opazili, da ni veliko odstopanja pri dizajnu. Vive Pro 2 je nekoliko temnejša različica z modrimi dodatki. Na sprednji plošči boste opazili vidne izdolbine oziroma točke, ki jih bazne postaje uporabljajo za sledenje položaja. Poleg boste našli stereo kameri, s katerimi si VR očala pomagajo pri sledenju okolici. Sprednji del slušalk si lahko nastavite z gumbom na spodnji levi strani, s katerim prilagodite razdaljo med lečami in očmi in si tako izboljšate ostrino slike. Na spodnji desni strani je vrtljivi gumb za prilagajanje pozicije leč, kar je pomembno, če želite, da se lega leč ujema z lego vaših oči in s tem odpravite nejasnost slike. Nastavitvi leč in očal namenite malenkost več časa, da se izognete slabosti pri dolgoročni uporabi.

Naglavni pas je sestavljen iz plastičnih rok in širokim pasom na vrhu, ki ga lahko ročno zategnete. Zadnji del pasu je oblazinjen in ima vrtljivi gumb za zategovanje očal, kar smo pogrešali pri Oculus Quest 2. Dobro zategnite očala, da preprečite morebiten padec in da centrirate lego oči s t. i. hibridnimi fresnelovimi lečami, drugače boste med uporabo opazili nekaj popačenih obročev in pokvarili svojo izkušnjo.

HTC očala imajo vgrajene slušalke, ki jih lahko premikate v vse smeri. Leva slušalka ima pri strani gumb za glasnost, desna pa tipko za izklop mikrofona. Slušalke lahko po potrebi tudi odstranite in zamenjate, žal pa manjka priključek za uporabo lastnih slušalk (lahko pa uporabite USB-C adapter).

Krmilnika sta ostala enaka kot pri prvi generaciji očal. Ne gre za revolucionarno obliko ali funkcionalnost krmilnikov. Večkrat sta bila med uporabo nekoliko okorna in tudi v napoto. Vseeno sta v večini primerov opravila svojo nalogo, še posebej, če smo pri igranju nekoliko spremenili nastavitve tipk. Nekateri uporabniki priporočajo, da obstoječa krmilnika zamenjate s krmilniki Valve Index, ki so združljivi s HTC VR očali.

HTC Vive Pro 2: zaslon in kvaliteta slike

Največja nadgradnja se je zgodila v strojni opremi in sicer pri zaslonu, kjer HTC Vive Pro 2 resnično prevladajo med VR očali. Zaslon ponuja 5K ločljivost, in sicer 2448 x 2448 slikovnih točk na oko, kar je velika razlika v primerjavi s predhodnikom in konkurenčnimi očali, kot so Oculus Quest 2 in Valve Index. Poleg tega imata IPS zaslona tudi pod-slikovne točke RGB, ki poskrbijo za še bolj ostro sliko.

Zaslon se osvežuje do 120 Hz (90 Hz z brezžičnim adapterjem), kar je občutna izboljšava, še posebej za uporabnike, ki so navajeni na 60 Hz. HTC očala imajo tudi nekoliko širše vidno polje, do 120 stopinj, ki uporabnika še bolj potopi v virtualno okolje. Na splošno boste dobili občutek, kot da ste naredili generacijski premik, predvsem po zaslugi 5K zaslona in širšega vidnega polja. Imeli boste podoben občutek, kot da bi 1080p monitor zamenjali za 1440p. Uporabniki, ki imajo izkušnje s tem, bodo takoj vedeli, da je to ogromna razlika, še posebej ko govorimo o igralni izkušnji.

HTC-Vive-Pro-2-VR-očala-virtualni-svet-3

HTC Vive Pro 2: namestitev, uporaba in programska oprema

Če pričakujete, da boste odprli škatlo, namestili HTC Vive Pro 2 na obraz, pritisnili gumb Vklop in pričeli z igranjem, ste se zmotili. Gre za PC VR očala in kot že rečeno boste potrebovali zmogljiv osebni računalnik ali prenosnik. HTC priporoča vsaj Intel Core i5-4590 ali AMD Ryzen 5 1500 procesor, 8GB RAM-a in grafično kartico v rangu Nvidia GeForce GTX 1060 ali AMD Radeon RX 480. V uredništvu smo VR očala preizkusili z Ryzen 5 3600 in RX 5700 XT, ki sta bila presežek za skoraj vsako VR igro. Tudi pri bolj zahtevnih igrah nismo opazili upočasnitve ali pa dobili občutek, da računalnik ni dovolj zmogljiv za 120-herčni zaslon.

 Prav tako boste potrebovali priključek DisplayPort 1.2 ali pa pretvornik za določen video vhod in priključek USB 3.0 za priključitev centralne plošče Link Box.

Največja pomanjkljivost VR očal se presenetljivo ne nahaja v strojni opremi, ampak v programski, ki potrebuje kar nekaj nastavitev in potrpežljivosti. Za namestitev smo potrebovali več kot pol ure, vključno z nameščanjem aplikacij in nastavljanjem strojne opreme. Pri prvem seznanjanju naprav smo imeli nekaj težav s prepoznavo DisplayPort priključka in gonilnikov grafične kartice. Čeprav smo imeli nameščene najnovejše AMD gonilnike, je Vive konzola javila napako v verziji gonilnika.

Na drugem testnem računalniku z Nvidio GTX 1070 Ti smo imeli podobne težave, ki pa smo jih hitro odpravili s ponovnim zagonom. Težavo s priključkom smo rešili s ponovnim zagonom in povezovanje na drugi DisplayPort priključek (na srečo jih je naša grafična kartica imela 3). Bodite pozorni, da uporabite priključek na grafični kartici in ne tistega na osnovni plošči. Nekaj težav smo imeli tudi z aplikacijo SteamVR, ki pa smo jih rešili s ponovno namestitvijo. Čeprav gre za manjše nevšečnosti, bi vseeno začetnike lahko nekoliko odvrnili od VR očal.

Med nevšečnosti spada tudi nastavljanje prostora za igranje. Čeprav je nastavitev zelo preprosta in hitra (manj kot 30 sekund), smo morali v času testiranja iz neznanih razlogov večkrat ponovno nastaviti igralno površino. Je pa HTC omogočil dve obliki igralne površine, stoječa za tiste, ki doma nimajo dovolj prostora in prostorska, kjer sami izrišite, kje se boste premikali.

HTC-Vive-Pro-2-VR-svet
Vir: HTC Vive

HTC Vive Pro 2: igre v 5K ločljivosti

Končno smo prišli do zabavnih stvari. Vive Pro 2 smo preizkusili z različnimi igrami in ko se enkrat prebiješ skozi nameščanje in povezovanje strojne opreme, lahko z gotovostjo rečemo, da gre za enkratno VR izkušnjo, kjer prej neopažene podrobnosti naredijo igro popolnoma novo. Superhot je vedno prva igra, ki jo preizkusimo, ker nas spominja na filme Matrix. Ne moremo reči, da gre zaradi 5K ločljivosti za popolnoma drugačno igro, a vseeno opaziš veliko več podrobnosti, ki bi jih drugače zgrešil, še posebej, ko je čas med igro ustavljen. Podrobnosti pri vsakem gibu, strelu in udarcu so na drugačnem nivoju kot recimo pri Oculus Quest 2. Čeprav so Oculus Quest 2 vrhunska VR očala (po našem mnenju najboljša samostojna VR očala) in občutno cenejša izbira, je 5K ločljivost in frekvenca osveževanja pri Vive Pro 2 nekaj čisto posebnega.

Apokaliptično okolje najboljše VR igre Half Life Alyx si je vredno ponovno ogledati z očali Vive, tudi če ste igro že preigrali. Alyx nas popelje skozi zanimiv in skrbno zasnovan virtualni svet in škoda bi bilo, da ga ne bi izkusili v celoti zaradi slabšega zaslona in ločljivosti.

Blade and Sorcery je še ena igra, kjer boljši zaslon in večji vidni koti pridejo do izraza, še posebej, ko si obkrožen z valovi sovražnikov, ki prihajajo iz vseh smeri. Pri tako dinamični igri, kjer je veliko gibanja in obračanja, je še posebej pomembno, da ste zares pravilno namestili očala, drugače bo slika hitro izgubila ostrino in posledično boste hitreje dobili občutek slabosti.

VR očala za poslovne uporabnike

VR tehnologijo največkrat povezujemo z raziskovanjem fantazijskih svetov in igranjem iger. Največ prednosti pa so z razvojem virtualne resničnosti doživeli poslovni uporabniki. Podjetja lahko VR očala uporabijo praktično na vsakem koraku v razvojnem procesu. V tem primeru nadgrajena optika novih HTC VR očal s 5K ločljivostjo in širšim vidnim kotom resnično pride do izraza. Poslovni uporabniki bodo veseli tudi dveletne garancije, ki zajema tudi brezpogojno menjavo očal v primeru okvare. Vive Pro 2 vključuje tudi komercialno licenco, kar pomeni, da lahko podjetja prodajajo rešitve za usposabljanje brez dodatnih stroškov licenciranja. Za podjetja, ki so pred tem že uporabljala SteamVR rešitev, so Pro 2 očala smiselna nadgradnja, saj ni potrebna menjava strojne in programske opreme.

Uporabniki lahko VR očala s pomočjo namenskih aplikacij uporabljajo na skoraj vsakem področju, od marketing in trženja do oblikovanja in usposabljanja. Oblikovalci lahko izkoristijo 5K ločljivost in visoko frekvenco osveževanja za bolj podrobno 3D modeliranje in oblikovanje v virtualnem okolju, ki ima številne prednosti pred navadnim zaslonom. HTC Vive Pro 2 so tudi primerna rešitev za stalne inštalacije VR postaj.

Končna ocena?

Vizualno so HTC Vive Pro 2 zagotovo najbolj impresivna VR očala na tržišču. Njihova visoka ločljivost in visoka hitrost osveževanja zagotavljata najboljšo sliko, ki je na voljo za igranje VR iger in ustvarjanje v virtualnem svetu. Očala pa terjajo svoj finančni davek, saj gre za ene najdražjih VR očal na tržišču, če v ceno vključimo vse dodatke, tako nujne (krmilniki, bazni postaji) kot opcijske (brezžični adapter). Cena pa običajno ne ustavi prave virtualne navdušence, ki so za najboljšo VR doživetje pripravljeni plačati vsako ceno. In HTC Vive Pro 2 so redka očala, ki lahko v celoti izpolnijo vse VR fantazije.

Končna ocena: 4/5

V Sloveniji lahko VR očala HTC Vive Pro 2 kupite pri spletnem prodajalcu Balix. Obiščite njihovo spletno stran, www.balix.si, kjer se lahko pred nakupom očal odločite tudi za najem.

Vas zanima več iz te teme?
VR igre Oculus Quest 2 VR očala HTC Vive Pro 2

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

AR-SET d.o.o.

Dobravica 10A, 8310 Šentjernej, Tel: 05 904 82 27
Vodilni ponudnik računalniške opreme in servisa v Šentjerneju in okolici AR-SET, d. o. o. se že 17 let ukvarja s servisom in trgovino s celostno ponudbo računalniške opreme. ... Več

MULTIMEDIJA STUDIO d.o.o.

Kraljeviča Marka ulica 19, 2000 Maribor, Tel: 02 228 26 69
Multimedija.net Podjetje Multimedija.net je na trgu izdelave spletnih strani in spletnih rešitev prisotno že od leta 2003. Na podlagi podrobne analize trga in vaše dejavnosti ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več

OSIR-ERPIS d.o.o.

Tehnološki park 24, 1000 Ljubljana, Tel: 041 740 273
Pomembno je izbrati pravega ponudnika programskih rešitev, kar pa ni vedno lahka izbira. Na srečo vam v podjetju OSIR-ERPIS d.o.o. olajšajo izbiro s svojo celovito ponudbo Oracle ... Več