Strojna oprema
16.02.2007 12:11
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

HP vrača udarec


HP je prepričan, da so njegovi strežniki varčnejši.

IBM v svojem sporočilu za javnost trdi, da njegove strežniške rezine IBM BladeCenter H porabijo do 30 odstotkov manj električne energije kot HP-jevi strežniki HP BladeSystem c-Class. Rezultati so presenetili celo strokovnjake. Zato je HP opravil lastne preizkuse in ugotovil, da je IBM v primerjavi uporabil ohišje prejšnje generacije z le enim strežnikom HS21 in ga primerjal z ohišjem HP BladeSystem c7000 in enim strežnikom BL460c. Poleg tega so meritve potekale brez delovne obremenitve. Samo v tem primeru so imeli IBM-ovi strežniki prednost pred HP-jevimi strežniki.

HP je nato opravil svoj preizkus s polno opremljenimi ohišji in z delovno obremenitvijo. V konfiguraciji s 4 GB pomnilnika HP-jev BL460c pri obremenitvi in neobremenjen porabi manj energije kot IBM HS21. Brez delovne obremenitve IBM-ove strežniške rezine porabijo 189 voltamperov na rezino, pri polni obremenitvi pa 277 volt-amperov. HP BladeSystem c-Class je brez obremenitve porabil 176 volt-amperov, pri polni obremenitvi pa 269 volt-amperov.

Poleg tega so meritve pokazale tudi, da IBM-ov sistem potrebuje višji pretok zraka v ohišju. Ohišje HP BladeSystem c7000 je pri polni obremenitvi potrebovalo 40 odstotkov manjši pretok zraka in 48 odstotkov brez obremenitve. Glede na to, da so stroški hlajenja ohišij pomemben sestavni del stroškov v podatkovnem središču je pretok zraka izredno pomemben pri nižanju stroškov. Raziskave namreč ocenjujejo, da kar 63 odstotkov stroškov predstavlja hlajenje sistemov.

HP se je bolje izkazal tudi na področju glasnosti delovanja. HP-jevi sistemi so bili pri polni obremenitvi za 24 odstotkov manj glasni kot IBM-ovi, brez delovne obremenitve pa so bili 63-odstotkov manj glasni.

HP je opravil še dodatne raziskave, ki so pokazale, da je IBM-ovo orodje pri prikazovanju porabe prikazovalo 42-odstotno razliko, HP-jevo orodje HP Onboard Administrator pa je porabo prikazovalo z največ 1-odstotno razliko od dejanskega stanja. Do razlik prihaja, ker IBM-ovo orodje ne meri elektrike, ki jo porabijo ventilatorji ohišja, HP pa meni, da je to ključen podatek, ki lahko podjetjem pomaga pri zniževanju stroškov hlajenja.


Prijavi napako v članku