Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
Namizni računalniki
29.11.2022 12:03

Deli z drugimi:

Share

HP OMEN namizni PC je odličen za gamerje

Na mizo smo dobili HP OMEN 25L gaming računalnik , ki se nam je hitro dopadel. Sistem je zgrajen okoli črne barve, saj je celotno ohišje, kot tudi vsaka vgrajena komponenta obarvana v črno. Vgrajen je Intel Core i5 11. generacije in Nvidia RTX 3060Ti 8 GB.

Namizni računalniki so še vedno boljša izbira za bolj zahtevno delo kot prenosniki, če funkcije prenosljivosti ne potrebujemo, saj so vgrajene komponente prvo kot prvo izmenljive in možnost nadgradenj je veliko večja. Povrh pa so procesorji in grafične kartice z enakimi imeni pri izvedbah v klasičnih stacionarnih računalnikih gnane z večjo električno močjo in tako delujejo veliko hitreje. Po domače povedano to pomeni, da je procesor Intel i5 v stacionarnem računalniku veliko hitrejši kot mobilna izvedba procesorja Intel i5 v prenosnem računalniku.

Vgrajen procesor Intel Core i5 11400F ima vgrajenih 6 procesorskih jeder in 12 procesorskih niti. Osnovna frekvenca je 2,6 GHz, ki se lahko povzpne do 4,4 Ghz. Procesor ima 12 MB pametnega predpomnilnika in ima nazivno porabo do 65W. Omenjen procesor je pri računalniškem sistemu HP OMEN 25 L vstavljen v matično ploščo črne barve, ki je izdelana posebej za HP in je opremljena še z 2x 8 GB RAM-a proizvajalca Kingston v izvedbi HYPER X. Spomin ima seveda lepa črna hladilna rebra. Na matični plošči pa sta 2 reži še prosti, kar pušča prostor za nadgradljivost. Celoto zaokroža zmogljiva grafična kartica Nvidia GeForce RTX 3060Ti z 8 GB spomina (VRAM), ki je po testih približno 25 % hitrejša od malo šibkejšega modela Nvidia GeForce RTX 3060 z 12 GB spomina. Kljub malo manj spomina, kartica v vseh testih deluje hitreje, saj so frekvence grafičnega procesorskega jedra in frekvence grafičnega spomina veliko višje.

Da v računalniku HP OMEN, ki je med najbolj prodajanimi igričarskimi sistemi v Ameriki, ne bo zmanjkalo prostora za programe in igre so vanj vgradili kar 1 TB hiter NVME SSD disk. Vse komponente pa z elektriko oskrbuje napajalnik priznane blagovne znamke COOLER MASTER s certifikatom 80 % Bronze Plus. Edino kar mogoče pogrešamo pri omenjenem sistemu, ki pri Notesniki.si stane 1099 EUR je prednaložen operacijski sistem. Za slednjega zahtevajo doplačilo 69 EUR. Lahko pa si seveda tudi naložite LINUX, ali če ste šolar mogoče v šoli dobite gratis licenco.

Pa še zanimivost. A veste kaj je definicija izraza OMEN?

Omen je dogodek, ki ga razumete kot znak, da se bo nekaj zgodilo. Po slovensko se omen prevede v znamenje. Velja recimo, da je slabo znamenje, če ti črna mačka prekriža pot ali če ti na dan poroke pada dež. Zato dragi bralci, izogibajte se slabim znamenjem, lahko pa seveda ignorirate ta nasvet in rečete da gre za vraževerje. Znamenje oziroma omen ima negativno konotacijo, saj so vraževerja običajno slaba. A brez skrbi. V različnih državah imajo znamenja drugačen pomen. Črna mačka tako ni povsod slabo znamenje. To črno ohišje, ki se ob vklopu skoraj nič ne sliši pa s prelepim svetlečim belim diamantom na prvi strani in svetlečo RTX grafiko gotovo ni dobro znamenje za konkurenco, ki slabše sisteme poskuša prodati za višjo ceno.

Določeni še dražji sistemi Omen, primer na zgornji sliki, pa so opremljeni z RGB osvetljenim spominom HYPER X in vodnim hlajenjem. In kot vidite torej HP ponuja tudi modele za še bolj zahtevne uporabnike, a ti so na voljo potem za ceno okoli 1500 EUR in več. In seveda so na voljo tudi sistemi s procesorji AMD Ryzen in grafičnimi karticami AMD RADEON. Pa tudi taki s procesorji Intel i7 ali Intel i9 se dajo dobiti. V kolikor torej iščete računalnik za zabavo in igranje iger, je HP gotovo ena od zanimivih izbir. Pri podjetju GERI COMPUTER d.o.o. iz Maribora, kjer vodijo spletni portal www.NOTESNIKI.si, pa se prav gotovo najde kaj zanimivega tudi za vas.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si
Za več informacij so vam na voljo pri GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

SGERM d.o.o.

Beloruska ulica 7, 2000 Maribor, Tel: 051 651 651
Sgermobil Vam ni jasno, zakaj ponudniki mobilne telefonije na enem mestu nimajo vsega, kar bi potrebovali ob nakupu mobilnega telefona? To se sprašuje tudi podjetje Sgerm d.o.o., ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več