Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
09.06.2023 08:42
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zložljivi Honor Magic Vs tudi pod našim drobnogledom: kako se je obnesel?

Na začetku smo bili bolj pristaši telefonov, ki se odpirajo kot školjka (Galaxy Z Flip, Huawei Pocket …). Sedaj pa smo v precepu, po krivdi najnovejših Huawei Mate X3, Xiaomi Mix Fold 2 in tudi Honor Magic Vs. Poglejmo si, zakaj.

Naša največja pripomba zložljivih telefonov je bila vedno njihova okorna narava in programska oprema, ki je potrebovala poliranje. Tudi pri astronomski ceni smo vedno dobili neprijeten cmok v grlu, še posebej, ker je bila strojna oprema vedno za en razred slabša od klasičnih flagship telefonov.

Časi pa se spreminjajo. Cene zložljivih telefonov se nižajo (Huawei je izjema), programska oprema je venomer boljša, dizajn pa je vse bolj primeren za vsakodnevno nošnjo.

Pred kratkim smo Huawei Mate X3 označili za enega najboljših in najbolj zabavnih zložljivih telefonov. Kar nekaj vzporednic pa lahko na prvi pogled povežemo z najnovejšim zložljivim telefonom Honor Magic Vs, ki je vendarle prispel tudi v Slovenijo (lanski model ni imel tega privilegija).

Je boljši od Huaweijeve mojstrovine? Bodo uporabniki ne glede na zmogljivost telefona Honor Magic Vs vseeno raje počakali do avgusta, ko bo Samsung po vsej verjetnosti predstavil svojo novo generacijo?

PrednostiSlabosti
📱 Izpopolnjen dizajn📵 Samo 90 Hz na notranjem zaslonu
📱 Dobra glavna kamera📵 Programski krči
📱 »Dostopna« cena📵 Nenajnovejša strojna oprema
📱 Hitro polnjenje in solidna baterija📵 Povprečna ultraširoka kamera

Honor Magic Vs cena?

Honor Magic Vs ne bo uradno prodajan v Sloveniji. Lahko ga pa dobite v drugih evropskih trgih.

Honor Magic Vs: ni najtanjši, ni najlažji, je pa dovršen

Honor Magic Vs ni Honorjev prvi potop v razvoj zložljivih telefonov. Magic V, ki je bil kitajska ekskluziva, jim je bil poskusni zajček, s katerim so lahko pri novi generaciji odpravili tiste začetne porodne krče zložljivih telefonov. Pa so jih res odpravili?

Začnimo pri prvi naši pripombi – okornosti. Huawei je uspešno rešil to zagato, prav tako tudi Xiaomi z Mix Fold 2, ki ga pa na žalost nismo dobili v Sloveniji (mogoče drugo leto Mix Fold 3). Kaj pa Honor?

Magic Vs ni najtanjši in prav tako najlažji zložljiv telefon, ampak je na dobri poti. Ko je zložen, okoli pasu meri 12,9 mm (Huawei 11,8 in Xiaomi 11,2 mm), kar je že kar spodobna številka. Je tanjši od južnokorejskega giganta Galaxy Z Fold4, ampak poštena primerjava bo šele z naslednjo generacijo.

Je tudi za gram lažji od Samsunga, ampak to je jalova prednost. Prepričani smo, da bo letos tudi Samsung naredil večji preskok kot lansko leto. V to ga je spodbudila konkurenca.

Tako kot Huawei in Xiaomi je tudi Honor izpopolnil tečaj (sestavljen samo iz štirih delov), ki daje telefonu zložljivo noto. Sedaj se polovici telefona zapirata brez vrzeli, kar izboljša simetričnost in daje občutek klasičnega telefona. Popolnoma zaprt tečaj prav tako prepreči vstop umazanije, prahu in manjših delcev, ki so pri prejšnjih generacija zložljivih telefonov lahko poškodovali zaslon ali tečaj.

Tečaj je prav tako dovolj trden, da dovoli uporabo v delno odprtem oziroma zaprtem načinu, bodisi za potrebe fotografiranja ali video klice.

Hrbtišče je stekleno, a matirano, kar odpravlja prstne madeže, vendar je telefon še vedno zelo drseč. Priporočamo uporabo priloženega ovitka, ki pa pričakovano ščiti le eno polovico telefona. Ogrodje kamere je prominentno, a za Honor standarde še kar zadržan.

Honor zatrjuje, da so Magic Vs testirali za 400.000 pregibov ali 10 let običajne uporabe. Manjša pomanjkljivost drugače zelo dobrega dizajna, je še vedno vidna guba na sredini zaslona, ki pa izgine med uporabo, razen v primerih čisto temnega ozadja.

V gumbu za vklop je senzor za prepoznavo prstnih odtisov, ki pa se nahaja na robu okvirja hrbtišča, medtem ko sta gumba za glasnost na robu okvirja od zunanjega zaslona. Zgoraj in spodaj najdemo še zvočnika v stereo postavitvi (soliden zvok, premajhna končna glasnost) in USB-C priključek (USB 3.1.)

Čeprav jim ni uspelo izdelati najtanjši in najlažji zložljivi telefon, smo vseeno zadovoljni z občutkom med njegovo uporabo. V zloženem načinu je prisoten občutek okornosti, v odprtem načinu pa ti pomisleki izginejo.

Pogrešamo tudi uradno oceno o zaščiti telefona. Huawei in Samsung premoreta IPX8, Xiaomi in Honor pa sta ostala praznih rok. Manjka tudi kakršna koli zaščita, na primer Gorilla Glass ali Schott.

Honor Magic Vs: zasloni dobri, a slabši od konkurence

  • Zunanji zaslon: 6,45 palcev 120 Hz AMOLED
  • Notranji zaslon: 7,9 palcev 90 Hz OLED

Večino časa smo preživeli na zunanjem 6,45-palčnem zaslonu z AMOLED panelo in ločljivostjo 1080 x 2560 slikovnih pik. Razmerje stranic 21 : 9 je ravno pravšnjo za uporabo, kot smo je vajeni pri klasičnih telefonih. Pohvalimo lahko tudi hitro 120 Hz osveževanje, čeprav smo z vgrajenim senzorjem opazili, da pogosto ne preklopi pravočasno na hitrejšo frekvenco, na primer pri brskanju po spletu.

Notranji zaslon je ogromen 7,9-palčni OLED zaslon (razmerje stranic 10,3 : 9) z nekoliko počasnejšim 90 Hz osveževanjem in ločljivostjo 2272 x 1984. Oba zaslona imate enako 90 % razmerje med zaslonom in ohišjem, PWM zatemnitev (pri 1920 Hz), ki ščiti občutljive oči in standardne zaslonske lastnosti, ki jih pričakujemo od flagship zaslonov: več kot milijardo barv, DCI-P3 barvna lestvica, HDR10+ …

Pri notranjem zaslonu pogrešamo boljšo svetilnost, kajti 800 nit je nekoliko premalo za uporabo na močni dnevni svetlobi. Zunanji zaslon to opravi veliko boljše (1.200 nit).

Honor Magic Vs ima dobre zaslone, vendar so ti vseeno slabši od konkurence: manjša svetilnost, manj odzivni, manjka LTPO tehnologija …

Zmogljivost na nivoju ostalih zložljivih in preklopnih telefonov

  • Snapdragon 8+ Gen 1
  • 12 GB RAM LPDDR5X
  • 512 GB UFS 3.1
  • 5.000 mAh (66 W polnjenje)

Vsi letošnji modeli zložljivih telefonov so se odločili za lanskoletni flagship procesor, kar nas vedno čudi glede na zahtevano ceno. Mogoče bosta nova Z Fold in Z Flip prekinila to neprijetno tradicijo. Vendar tako kot smo že izpostavili pri Huawei Mate X3, Snapdragonu 8+ ne bo nikoli zmanjkalo vneme, razen če boste v zaporedju najprej snemali 5-minutni 4K video, takoj preklopili na 30-minutno gaming seanso (po možnosti z emulatorjem) in nato še uredili kakšen videoposnetek ali fotografijo. V tem primeru pa lahko pričakujete dušenje zmogljivosti in pregrevanje.

Pri zmerni uporabi, ko telefon lahko med opravili nekoliko zadiha, pa se Honor Magic Vs obnese odlično. Tako kot pri vseh zložljivih telefonih doslej, smo največje veselje imeli ob igranju iger na raztegnjenem zaslonu in gledanju filmov. Tudi branje stripov je povsem drugačna izkušnja kot na »stisnjenem« zaslonu.

Ni podpore za pisalo kot pri Samsungu, kar bi lahko bila točka spora za določene skupine uporabnikov.

Testi:

512 GB in 12 GB RAM-a je radodarna kombinacija, ki bi vam morala omogočati, da preskočite vsaj tri naslednje generacije, preden bi morali zopet razmišljati o nadgradnji. Honor obljublja 3 leta Android nadgradenj in 5 let varnostnih popravkov.

Baterija (5.000 mAh) brez težav zdrži cel dan, tudi pri večinski uporabi notranjega zaslona. Polnjenje ponoči ni potrebno. 66-W polnjenje vam omogoča, da zjutraj pred službo priklopite telefon za 20 minut in imeli boste dovolj energije za dobršen del dneva. Brezžičnega polnjenja ni.

Programska oprema pa je jabolko spora. Od zložljivih telefonov smo nekako že vajeni nekaterih krčev, ki so jih klasični telefoni odpravili že pred leti. Honor Magic Vs ima na primer naključne težave s prikazovanjem nekatere vsebine na zaslonu.

Google Discovery, ki se privzeto nahaja levo od začetnega zaslona, ima pogoste čudne prelome, ki naredi vsebino neberljivo. Ponovni zagon odpravi težavo, vendar se je ta naključno vrnila. Potem so pa še težave, da kar nekaj aplikacij še vedno niso optimizirane za tovrstne zaslone, vendar to je bolj krivda razvijalcev aplikacij in ne Honorja. Magic Vs določene aplikacije privzeto ne raztegne čez celoten zaslon, a nam omogoča, da to storimo ročno. Pred tem nas pa opozori, da pogled ne bo ravno najboljši. V nastavitvah prav tako lahko za vsako nameščeno aplikacijo nastavimo, ali želimo celozaslonski pogled ali 4 : 3 ali 16 : 9.

Poleg omenjenih hroščev pa ima operacijski sistem Magic OS 7.1 klasične sindrome, ki smo jih že izpostavili pri testu Magic5 Pro.

Ima pa ogromno prednost pred Huawei Mate X3, in sicer sliši na ime Google. Trgovska blokada ne velja za Honor telefone, ki lahko prosto uporabljajo Google storitve.

Kako se obnese kot fotograf?

  • 54 MP (f/1,9) glavna kamera
  • 8 MP (f/2,4) telefoto kamera, OIS, 3x optična povečava
  • 50 MP (f/2,0) ultraširoka kamera
  • 2x 16 MP (f/2,5) sprednji kameri

Če iščete najboljše Honor kamere, potem si oglejte Magic5 Pro, ki v tem segmentu zares blesti. Čeprav je fokus na funkcionalnosti in večopravilnosti, tudi pri Magic Vs pričakovano niso zanemarili kamere. Je pa razlika opazna, še posebej, ker smo v zaporedju testirali kar nekaj odličnih fotografskih telefonov (Huawei P60 Pro, Honor Magic5 Pro, vivo X90 Pro …).

Tri glavne kamere delujejo v tandemu s pomočjo t. i. Ultra Fusion Photography. V preprostem jeziku to pomeni, da telefon med fotografiranjem zbira podatke iz vseh treh kamer in jih zbere v eno fotografijo, kar izboljša barvno natančnost, ostrino in kontraste.

Glavna kamera se dobro obnese pri dnevni svetlobi. Podrobnosti ne manjka, ostrina je dobra, na trenutke pa pretirava z osvetlitvijo in nerealističnimi barvami. Ponoči se krvavo opazi, da glavna kamera nima vgrajene optične stabilizacije (OIS). Slike so lahko zelo hitro zamegljene in brez ostrine.

Galerija fotografij

Čeprav imata skoraj identično število pik, je ultraširoka kamera slabša izbira v primerjavi z glavno. Podrobnosti se hitro zmanjšajo, še posebej pri slabši svetlobi, poslabša se tudi dinamični razpon in na splošno so prizori bolj temni. Ne spada med slabe ultraširoke kamere, ampak je razlika med glavno in ultraširoko zelo očitna.

Telefoto s trikratno optično povečavo telefonu pribori nekaj točk. Fotografije z optično povečavo izgledajo dobro, z dobro barvno reprodukcijo in detajli. Pri 10-kratni povečavi (maksimalna je 30x) pa smo zopet pri občutku, da ne gre za Honorjeve najboljše kamere.

Video zmogljivost je v redu (4K 60 fps), a slabša v primerjavi s konkurenco. Trpi tudi zaradi pogrešanega OIS. Na obeh selfie kamerah imamo možnost snemanja do 1080p 30 fps.

Sklepna beseda

Zložljivi telefoni dobivajo vse več kandidatov, hvala bogu tudi v Evropi. Nadevamo se, da bo vse večja konkurenca spodbudila proizvajalce, da iz tehnologije vsako leto iztisnejo največ.

V pravih rokah je Honor Magic Vs lahko zelo zabaven telefon. Pogoj je, da znate izkoristite večji zaslon in ste ga pripravljeni tudi uporabljati. Seveda boste za večino nalog uporabljali zunanji zaslon, ki je tem primeru zelo uporaben, a želeti si morate uporabljati notranji zaslon, drugače je nakup zložljivega telefona nesmiseln. Potem si raje kupite klasičen telefon ali pa preklopni telefon, ki se odpira kot školjka. Če vam je kamera prioriteta, potem izberite klasične flagship telefone: Galaxy S23 Ultra, Magic5 Pro, Xiaomi 13 Pro, Huawei P60 Pro, vivo X90 Pro in ostale.

Vsaj za zdaj pa bodo zložljivi telefoni ostala pikra peščice. Te realnosti Honor Magic Vs ne bo spremenil.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CAMINCAM d.o.o.

Pohorska cesta 31, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 02 882 92 14
VRHUNSKA PROGRAMSKA OPREMA ZA PROGRAMIRANJE CNC STROJEV, MERILNE OPREME IN ROBOTOV Več kot 30 let izkušenj strokovnjakov v podjetju Camincam, d. o. o., zagotavlja programsko opremo ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več