Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
02.06.2023 14:40
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na testu zložljivi Huawei Mate X3: marsikdo ne bo delil našega navdušenja

Huawei Mate X3 razdvaja uporabnike. Mi smo zaljubljeni v njegovo strojno plat in mu brez težav oprostimo težave z Googlom in manjkajočega 5G omrežja. Če je to za vas nepremostljiva ovira, potem boste nad telefonom vihteli nos. Vsi skupaj pa se bomo zgražali nad absurdno visoko ceno.

Moramo priznati, da smo bili na začetku razvoja zložljivih telefonov zelo skeptični, ali bodo kdaj sploh zaživeli in bili sprejeti s strani splošne javnosti. Takrat enostavno nismo videli privlačnosti. Bili so okorni, pregrevali so se, zasloni so bili občutljivi in pod nivojem ostalih flagship telefonov, za vse to pa so zahtevali pošteno zasoljeno ceno.

Od takrat pa se je marsikaj spremenilo, tudi naše mnenje o njih. Za to pa je v veliki meri zaslužen najnovejši Huawei Mate X3. Gre za tehnično dovršen telefon, vsaj kar se tiče dizajna. Na strojni plati kot vedno Huawei zaostaja za konkurenco, saj so zaradi trgovske blokade prisiljeni v uporabo starejših komponent.

Zagotovo spadamo v manjšino, ko rečemo, da mu to lahko oprostimo in povsem razumemo, zakaj bo Huawei Mate X3 romal v roke le peščice uporabnikov. Vseeno pa smo navdušeni, kaj je Huawei postoril z zložljivo tehnologijo.

PrednostiSlabosti
📱 Skoraj popoln dizajn📵 Strojni zaostanek za konkurenco
📱 V raztegnjenem načinu začne sijati📵 Programska plat kot vedno največja šibka točka
📱 Dober in zanesljiv sklop kamer📵 Povprečna baterija
📱 Odlični zasloni, IPX8 zaščita📵 Visoka cena
📱 Hitro polnjenje 

Huawei Mate X3 cena v Sloveniji?

  • Huawei Mate X3 512GB/12GB: 2.200 €

Huawei Mate X3: začetek naše simpatije je v dizajnu

Huawei je uporabil vsa razpoložljiva orožja pri oblikovanju najnovejšega Huawei Mate X3. Iz vidika tehnologije in dizajna je to trenutno eden najbolj dovršenih zložljivih telefonov na trgu.

Pri prejšnjih zložljivih telefonih smo se še kako zavedali, da imamo v rokah zložljiv telefon. Pri Huawei Mate X3 tega občutka ni, saj gre za izjemno tanek telefon. V klasičnem načinu, torej ko je zložen, okoli pasu meri samo 11 mm. To pomeni, da ni veliko debelejši od standardnega telefona oziroma je še celo tanjši in za cel gram lažji, če ga primerjamo z iPhone 14 Pro Max. Obetajoč začetek.

Ko telefon raztegnemo/odpremo, pa dobimo občutek, da se je na področju dizajna zares zgodil generacijski preskok. V tem načinu meri v debelino samo 5,3 mm, kar je nora številka, še posebej, če jo primerjamo z ostalimi konkurenti. Izboljšan tečaj še dodatno zgladi gubo na sredini zaslona, ki je bila že pri Mate X2 manj opazna kot pri ostalih zložljivih telefonih. Še vedno je opazna, ampak bolj ali manj samo kadar je ozadje črno. Jo pa seveda občutimo, ko čez njo drsimo s prsti.

Še en velik dosežek je vrzel, ki je bila doslej prisotna, ko je bil telefon v zaprtem načinu. Tokrat so jo v celoti odstranili, kar naredi telefon veliko bolj prefinjen in kompakten. Ni prvi zložljiv telefon, ki mu je to uspelo, vendar je vseeno pomemben dosežek.

Skoparili niso tudi pri materialih. Zadnja stran je izdelana iz gladkega matiranega stekla, ki je zelo prijeten na dotik in brez madežev prstnih odtisov. Okvir je izdelan iz lahkega aluminija in če potegnemo črto, gre za zelo trpežen telefon in nikakor ni več tistega občutka, da imamo v rokah krhek zložljiv telefon.

Sprednji zaslon varuje Kunlun zaščitno steklo, ki smo ga prvič spoznali pri Huawei Mate 50 Pro. Po podatkih Huaweija naj bi bil 10-krat bolj odporen proti razbitju kot klasična steklena zaščita.

Zložljiv tečaj pri letošnji iteraciji telefon odpira tako kot Samsung Galaxy Z Fold. Pred tem je Huawei ubral ravno nasprotno smer odpiranja in zapiranja. Tretja generacija ima tudi možnost delnega odklepa/zaklepa, kar pomeni, da ga lahko postavimo na ravno površino za fotografiranje pod določenim kotom, za video klice ali pa za bolj osnovno rabo, kot na primer samo za prikaz ure (2.200 € vredne ure).

Pohvalimo lahko tudi oceno IPX8, ki naredi telefon odporen na prah in vodo (do 1,5 metrov do 30 minut).

Huawei Mate X3: zasloni so odlični

Zunanja 6,4-palčna OLED LTPO plošča je odlična za vsakdanjo rabo oziroma za tisti del dneva, ko je raztegnjen način nepraktičen. Podpira dinamično osveževanje med 1 Hz in 120 Hz, kar pomeni, da bomo v zaprtem načinu malenkost bolj varčni z baterijo. Kar pa ne moremo reči, ko telefon raztegnemo na svojo polno 7,85-palčno diagonalo. Gre za LTPS OLED zaslon, ki je oster in dovolj svetel za zunanjo rabo.

Ne podpira enake tehnologije osveževanja, kar pomeni, da se osvežuje pri 60, 90 ali 120 Hz. V praksi tega po vsej verjetnosti ne boste opazili, se pa opazi na avtonomiji baterije. Napajanje skoraj 8-palčnega zaslona je velika naloga za vsako baterijo. In ko začnemo zares koristiti potencial tovrstnega zaslona, se ta poraba samo še poveča.

Kaj lahko počnemo z zložljivim telefonom Huawei Mate X3?

In sedaj večno vprašanje, kaj lahko počnemo z zložljivim telefonom, kar ne moremo s klasičnim? Iskreno nismo našli veliko nalog, kjer bi rekli »Aha, za to pa nujno potrebujem zložljiv telefon«. Ne gre za popolnoma drugačno izkušnjo, ampak bolj poglobljeno. Na večjem zaslonu, ki se lahko kadarkoli prepolovi, je izkušnja prijetnejša, udobnejša in bolj zabavna.

Branje e-knjig, stripov, mange je v primerjavi s klasičnim telefonom kot dan in noč. Ni na nivoju e-bralnika, ampak večja površina je božji dar. Enako velja za igranje iger. Kar nekaj, če ne kar večina, mobilnih iger iz Huawei/Google trgovine ni prilagojenih za zložljive zaslone. Na primer Genshin Impact izgleda preveč raztegnjeno in bojevanje je oteženo, ker gumbi niso na najbolj dostopnih položajih kot pri klasičnem zaslonu. Zgodba pa je drugačna, ko zaženemo emulator in ga za povrh še združimo z zunanjim krmilnikom.

Ne bomo rekli, da je izkušnja identična Switchu ali Steam Decku, ampak se temu zelo približujemo. Naše najbolj priljubljeni žanr so RPG igre, zato smo zagnali Dragon Quest VIII. Gre za starejšo igro, pri kateri pa se je grafika dobro postarala. Za naš okus je celo boljša od večine današnjih mobilnih iger, ki se preveč osredotočajo na mikrotransakcije in ostale mehanike, ki silijo v nakup za pospešitev napredka, ampak to je tema za drug dan.

Malce smo zašli. Igranje na tako velikem zaslonu z emulatorji je tako ena izmed izkušenj, ki jo je nemogoče poustvariti na klasičnem zaslonu. Huawei Mate X3 pa ima na voljo še eno funkcijo, ki lahko v določenih primerih še dodatno poglobi igranje. Imenuje se Enostavna projekcija in v principu deluje zelo podobno kot Dex na Samsung telefonih. Gre za brezžično projiciranje slike na televizor ali monitor. To pomeni, da smo lahko iz udobja kavča igrali igro na še večjem zaslonu, podobno kot pri Switchu ali ostalih ročnih konzolah. Seveda se moramo sprijazniti z latenco, kar pomeni, da s projiciranjem ne boste želeli igrati bolj tekmovalnih iger in iger, kjer je pomembna hitra odzivnost.

Presenetljivo pa si med igranjem nismo opekli rok. Doslej smo bili vajeni pregrevanja pri igranju z emulatorji, še posebej s krmilnikom, ki delno zaduši odvajanje toplote na zadnji strani telefona. S Huawei Mate X3 smo lahko udobno igrali vsaj eno uro, preden smo začeli opažati prve znake pregrevanje (upočasnitve, zatikanja …).

Sama zmogljivost pa nikoli ni bila pod vprašajem. Trgovska blokada vsaj za zdaj Huawei v flagship telefonih omejuje na procesor Snapdragon 8+ Gen 1 (4G različica), kar pa je več kot dovolj za praktično vsa mobilna opravila. Lahko mu zamerite, da za ceno 2.200 € nima najnovejših komponent, ampak v praksi se ta razlika ne bo opazila.

Kar pa mu zamerimo, so nadležni oglasi, ki se nahajajo v vsakem kotičku in ogromno programske navlake, ki je privzeto nameščena.

Google je pa že nekaj let rak rana Huawei telefonov. Dostop si lahko do neke mere povrnete z aplikacijami Gspace, GBox in podobnimi, vendar izkušnja ni enaka telefonom s privzeto podporo za Google. Večja je tudi poraba, saj so tovrstne aplikacije dokaj potratne.

Pri Huawei telefonih se morate vedno vprašati, ali je strojna oprema dovolj, da pozabite na programske tegobe, in ali ste pripravljeni živeti brez določenih Google storitev.

Odličen fotograf, vendar ne tako dober kot Huawei P60 Pro

  • 50 MP (f/1,8) OIS glavna kamera
  • 12 MP (f/3,4) periskopska telefoto kamera s 5-kratno optično povečavo
  • 13 MP (f/2,2) ultraširoka kamera
  • 2x 8 MP (f/2,4) sprednji kameri

Glavna kamera se odreže zelo dobro, tako podnevi kot tudi ponoči. Ni na nivoju Huawei P60 Pro ali pa Huawei Mate 50 Pro, vendar je za zložljiv telefon, kjer je fokus na večopravilnosti, še vedno zelo dober fotograf. Barvna avtentičnost je visoka, z živahnimi toni. Kvaliteta ostrine fotografij je optimalna, ohranja se zadovoljivo število detajlov, z zanemarljivo ali ničelno uporabo pretiranega ostrenja.

Huawei ponuja možnost izbire med tremi različnimi barvnimi načini – Original, Živahen in Svetel. Za najbolj realistične fotografije izberite Original, za bolj živahne oziroma Instagramovske fotografije pa ostala dva načina.

V situacijah z nizko osvetlitvijo se Mate X3 izkaže kot zanesljiv sopotnik. V takšnih svetlobnih pogojih je njegova glavna kamera brez dvoma najučinkovitejša. Podrobnosti, dinamika in barve ostajajo izjemne.

Galerija fotografij

Huawei Mate X3, opremljen s 5-kratnim periskopskim objektivom, premore zelo dobro zmožnost zajemanja oddaljenih subjektov. Maksimalna priporočljiva vrednost zooma je za nas okoli 10x, lahko greste tudi dlje, vendar bodo slike zelo hitro izgubile kakovost in ostrino.

Ultraširokokotna kamera na Huawei Mate X3 telefonu je uporabna. Čeprav ne ponuja najširšega vidnega polja med vsemi, ki smo jih do sedaj videli, še vedno omogoča obsežno zajemanje prizora pred vami. Pri slabših pogojih je na robovih opazno popačenje, barvna natančnost in kontrasti pa so na zadovoljivem nivoju.

Končno mnenje

Huawei Mate X3 je odličen telefon, še posebej z vidika dizajna, kjer je bil storjen največji premik. Tukaj je zagotovo boljši od neposredne konkurence v Sloveniji (Samsung Galaxy Z Fold4), vendar gre za primerjavo z leto starejšim telefonom. Za pravo primerjavo bo potrebno počakati dobra dva meseca na izid Galaxy Z Fold5.

Med testiranjem smo s telefonom neizmerno uživali in bi ga brez težav lahko imeli za dnevnega spremljevalca. Odsotnost Googla za nas ne predstavlja težav. Ko morebiti potrebujemo kakšno Google storitev ali aplikacijo pa se lahko zanesemo na že omenjene rešitve tretjih proizvajalcev.

Kljub našemu navdušenju pa dvomimo v njegov prodajni uspeh. Huawei je dokazal, da mu inovativnosti ne manjka in da pogumno koraka naprej. Visoka cena in klasične Huawei ovire (Google, 5G …) pa bodo za marsikoga odločilni faktor, ne glede na to, da gre za enega najboljših zložljivih telefonov na trgu.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Zlati partner

CAMINCAM d.o.o.

Pohorska cesta 31, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 02 882 92 14
VRHUNSKA PROGRAMSKA OPREMA ZA PROGRAMIRANJE CNC STROJEV, MERILNE OPREME IN ROBOTOV Več kot 30 let izkušenj strokovnjakov v podjetju Camincam, d. o. o., zagotavlja programsko opremo ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več