Tiskalniki in skenerji
14.03.2024 11:16

Deli z drugimi:

Share

Hiter in učinkovit razvoj orodij s 3D-tiskom in aditivnimi tehnologijami

V TECOS Razvojnem centru orodjarstva Slovenije se vse bolj osredotočajo na aditivne tehnologije in 3D-tisk. Vzpostavljajo tudi popolnoma avtomatizirano demonstracijsko linijo za proizvodnjo plastičnih izdelkov.
Foto: TECOS
Foto: TECOS

TECOS Razvojni center orodjarstva Slovenije kot podporna organizacija slovenskega orodjarstva v zadnjem obdobju močno krepi dejavnosti, povezane z aditivnimi tehnologijami in 3D-tiskom ter skozi različne mednarodne projekte zasleduje krepitev uporabe omenjenih tehnologij v industriji. Eden od korakov na poti je vzpostavitev popolnoma avtomatizirane demonstracijske linije proizvodnje plastičnih izdelkov s pomočjo 3D-tiskanih orodij za brizganje – hitrejšega, učinkovitejšega in stroškovno dostopnejšega načina proizvodnje plastičnih izdelkov.

Višja kakovost končnih izdelkov

Že med letoma 2016 in 2019, ko je bil TECOS partner projekta MARTINA – Materiali in tehnologije za nove aplikacije – je TECOS začel z implementacijo tehnologije konformnega hlajenja in 3D-tiska orodij, ki omogoča hitrejšo in bolj učinkovito izdelavo orodij kot klasične metodologije. Izdelava orodnih vložkov s konvencionalnimi metodami, ki temeljijo na odvzemanju materiala, je pri kompleksnih oblikah težko izvedljiva in z vidika materiala zelo potratna.

Z aditivnimi tehnologijami, med katere sodi tudi 3D-tisk, je izdelava orodij s primerljivimi mehanskimi lastnostmi zaradi grajenja po plasteh hitrejša in učinkovitejša, tako na področju prihranka materialov kot energije, časa in finančnih vložkov, predvsem pa se odločilna prednost aditivnih tehnologij kaže v višji kakovosti končnih izdelkov. 

Popolnoma avtomatizirana linija proizvodnje 3D plastičnih izdelkov

Premišljeno načrtovanje projektnih aktivnosti skozi različne domače in mednarodne projekte TECOS-u in projektnim partnerjem omogoča kapitalizacijo dozdajšnjih projektih aktivnosti. Skozi različne raziskovalne in razvojne projekte (Vanguard iniciativa, 3DOP, CIRCOTRONIC ipd.) na področju 3D-tiska oz. aditivnih tehnologij že tečejo postopki za vzpostavitev popolnoma avtomatizirane pilotne linije proizvodnje plastičnih izdelkov s pomočjo 3D-tiskanih orodij, prve tovrstne v slovenskem prostoru. TECOS bo z vzpostavitvijo omenjene linije domači industriji omogočil natančno, stroškovno učinkovito in hitro obliko razvoja orodij, primerno tudi za proizvodnjo najbolj zahtevnih oblik plastičnih izdelkov.


Vzpostavitev popolnoma avtomatizirane demonstracijske linije proizvodnje plastičnih izdelkov s pomočjo 3D-tiskanih orodij za brizganje bo omogočila hitrejši, učinkovitejši in stroškovno dostopnejši način proizvodnje plastičnih izdelkov.


Prenos tehnologij za krožno prihodnost proizvodnje

TECOS-ova zaveza implementaciji krožnih principov proizvodnje ob tem išče odgovore na izzive različnih industrij, z aplikacijo različnih oblik aditivne proizvodnje na specifične izzive posameznih branž, npr. proizvajalcev elektro in elektronske opreme (EEO). Prav za proizvajalce EEO bo TECOS, denimo, do konca poletja (v okviru projekta CIRCOTRONIC) vzpostavil krožni laboratorij za razvoj in pilotiranje orodij in pristopov, potrebnih za krožni prehod proizvajalcev EEO ter dodatne razvojne kapacitete za slovensko orodjarsko branžo.

Več o njihovem delu lahko najdete na spletni strani www.tecos.si (P.R.)


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem TECOS.
Vas zanima več iz te teme?
3D printerji 3D tehnologija 3D tiskalniki


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več