Trdi diski
03.12.2011 10:36
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hibridni trdi disk?

Gre za povsem novo generacijo diskov, ki združuje vse dobre lastnosti HDD in SSD tehnologij.
Gre za povsem novo generacijo diskov, ki združuje vse dobre lastnosti HDD in SSD tehnologij.

Ste že kdaj slišali za “hibridne trde diske?” Ne? Pa si jih lahko zamislite? Če ste slučajno pomislili, da je govora o kombinaciji tradicionalnega HDD in SSD diska, imate prav. Prav takšen “hibrid” je novi Seagate-ov model Momentus XT ST750LX003. Gre za povsem novo generacijo diskov, ki združuje vse dobre lastnosti obeh tehnologij. Zakaj so se pojavili, lahko le ugibamo, dejstvo pa je, da imata obe tehnologiji svoje prednosti in slabosti. Klasični HDD diski imajo večje zmogljivosti in nižje stroške na gigabajt, SSD-ji so hitrejši, vendar pa je cena še vedno previsoka za masovno vgradnjo v računalnike.

Seagate Momentus XT ST750LX003 SATA2 6Gbps (gigabajtov na sekundo) je vsekakor zelo zanimiv primerek. Disk se vrti na 7200 rpm, ima 8 GB SLC NAND Flash pomnilnika in je že s tem hitrejši kot standardni HDD pogoni za računalnike. Če k temu dodamo še SSD, dobimo disk velike kapacitete, ki je lahko hkrati tudi izjemno hiter. Če pogledamo na dosežene benchmark številke, ugotovimo, da je disk hitrejši od HDD-ja, vendar nekoliko počasnejši od »čistega« SSD-ja. Izraženo v evrih, se zdi, da je tale hibridni disk povsem sprejemljiv. Standardni Seagate Momentus HDD disk kapacitete 750 GB namreč stane 115 evrov, medtem ko bo za tale hibrid potrebno odšteti 180 evrov. Ali z drugimi besedami – na trgu boste težko našli kakovostni SSD disk kapacitete 128 GB, ki bi stal manj kot 180 evrov.

Pa dodajmo še nekaj našega razmišljanja. Če se kdo od vas sprašuje: HDD ali SSD – katerega, zakaj, za koliko itd. Če v kratkem načrtujete nakup novega računalnika (recimo do konca leta 2012 ali v začetku 2013), za sistemsko particijo uporabite SSD disk, medtem ko za podatkovni del uporabiti klasični HDD. S tem boste dosegli, da bodo vaš sistem in nameščene aplikacije delovale hitro, medtem ko bodo vsi ostali podatki (slike, filmi, datoteke …) lahko zasedali prostor nekoliko počasnejšega HDD-ja, s čimer boste zagotovo ubili dve muhi na en mah.

Vas zanima več iz te teme?
Seagate diski SSD diski zunanji trdi disk

Prijavi napako v članku