Računalništvo, telefonija
04.10.2016 12:15
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hekerski napad na Yahoo morda mnogo večji od vseh napovedi

Yahoo! je doživel največji primer kibernetske odtujitve informacij v zgodovini svetovnega spleta.
Yahoo! je doživel največji primer kibernetske odtujitve informacij v zgodovini svetovnega spleta.

Konec septembra se je na spletu pojavila vest, da so nepridipravi baje izmaknili podatke od kar 500 milijonov uporabnikov spletne storitve podjetja Yahoo! (bit.ly/Yahoo-RN). Novico o hekerskem napadu, ki se je zgodil sicer že leta 2014, je potrdilo kar samo podjetje. Čeprav je podjetje Yahoo! sprva zatrjevalo, da je bilo v napadu ukradenih »le« 500 milijonov uporabniških računov, so poznavalci prepričani, da je bilo ukradenih računov precej več. Varnostni strokovnjaki namreč ocenjujejo, da naj bi bilo v napadu ukradenih do tri milijarde uporabniških računov.

Hekerji naj bi z napadom pridobili podatke o vsej eni milijardi aktivnih uporabniških računov uporabnikov spletnih storitev podjetja Yahoo!, poleg tega naj bi ti pridobili podatke tudi o uporabniških računih, ki so bili že deaktivirani. Čeprav hekerji pri napadu naj ne bi odtujili informacij o plačilnih in bančnih karticah, imajo uporabniki spletnega poštnega predala Yahoo! kar nekaj razlogov za zaskrbljenost. Nepridipravi so jim namreč odtujili podatke o uporabniških računih, domačih naslovih, geslih, telefonskih številkah, nešifriranih varnostnih vprašanjih z odgovori in še mnogo več.

Ker bi lahko bilo v spletnem napadu na podjetje Yahoo! ukradenih celo do tri milijarde uporabniških računov uporabnikov elektronske pošte, vam priporočamo obisk spletne strani »Have I Been Pwned«, ki je dosegljiva na spletnem naslovu haveibeenpwned.com. Tu lahko namreč preverite, ali je bil vaš uporabniški račun elektronske pošte Yahoo! (ali drugje) ukraden med omenjenim napadom. Če je, nemudoma zamenjajte svoje geslo povsod tam, kjer za prijavo uporabljate elektronski naslov in geslo. Še bolje pa bo, da vključite dvonivojski način prijave za vse spletne storitve, kjer je to seveda mogoče.


Prijavi napako v članku