Računalništvo, telefonija
28.05.2019 08:17

Deli z drugimi:

Share

Hekerji napadli kar celotno mesto in zahtevali 100.000 ameriških dolarjev v Bitcoinih

Hekerji napadli kar celotno mesto in zahtevali 100.000 ameriških dolarjev v Bitcoinih
Hekerji napadli kar celotno mesto in zahtevali 100.000 ameriških dolarjev v Bitcoinih

Baltimore je doživel nekaj, kar se ni zgodilo še nobenemu mestu na svetu, napadli so jih hekerji in celotno mesto vzeli za talce. Približno pred tremi tedni so hekerji z uporabo zlonamerne programske kode RobinHood pod nadzor vzeli okrog 10.000 računalnikov in napovedali, da mestu Baltimore ne bodo vrnili dostopa, če ne dobijo za $100.000 vrednih Bitcoinov.


Mesto Baltimore se je odločilo, da pogojem hekerjev ne bo ugodilo, hkrati pa niso bili pripravljeni in vešči, da bi programsko kodo sami razdrli. To preprosto pomeni, da so bili prisiljeni v večji meri svoje računalnike postaviti v “off-line” način – vidimo lahko, da gre za še enega v vrsti primerov, ko vlada v teh modernih časih ni sposobna odgovoriti na kiber nevarnosti.


Hekerski napad je popolnoma ohromil vlado Baltimora – zaposleni ne morejo do svoje elektronske pošte, portali podjetij ne delujejo, prav tako so začasno ustavljeni številni nujni delovni procesi. Za zdaj je Baltimore v fazi, kjer ljudje “na roke” delajo stvari, ki bi jih sicer delali z računalniki oz. natančneje z uporabo internetnega omrežja.


Župan Baltimora je povedal: “Za zdaj ne moremo z gotovostjo napovedati, kdaj bi lahko mesto v celoti okrevalo po hekerskem napadu. Po vsej verjetnosti tukaj govorimo o daljšem časovnem obdobju, kajti zavedati se moramo, da škoda ni majhna, prav tako pa moramo pri reševanju problema biti zelo pazljivi, da slučajno ne razkrijemo še kakšno potencialno ranljivost sistema”. K temu je še dodal, da je njihova glavna skrb v tem trenutku povrnitev najbolj ključnih storitev in orodij nazaj na splet. Izpostavil pa je še, da se ne morejo kar zaleteti z glavo skozi zid, saj bi lahko ogrozili varnost sistema. “Skozi celoten proces ponovne vzpostavitve normalnega stanja nam mora prioriteta ostati varnost”, je dodal Bernard C. “Jack” Young.


O tem, kako resen je bil napad in kakšno škodo je povzročil, priča tudi podatek, da naj bi za okrevanje nekaterih bolj zapletenih in kompleksnih sistemov bilo potrebnih več mesecev. “Nekatere naše storitve bomo začeli ponovno priklapljati v roku nekaj tednov, medtem ko bodo večji sistemi potrebovali več mesecev”, je povedal župan Baltimora. Dejstvo je, da so hekerji izvedli zelo zahteven napad, ki pa bi konec koncev lahko imel še večje posledice, če odgovorni v mestu ne bi ukrepali na tak način, kot dejansko so.


Prijavi napako v članku