Računalništvo, telefonija
18.08.2016 14:33
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hekerji vam lahko ukradejo podatke preko zvokov, ki jih proizvaja vaš trdi disk

Nov način »hekanja« je primeren predvsem za krajo kompleksnih šifrirnih ključev.
Nov način »hekanja« je primeren predvsem za krajo kompleksnih šifrirnih ključev.

Varnostni raziskovalci so odkrili način, kako vam lahko ukradejo podatke iz računalnika zgolj s »poslušanjem« zvokov, ki jih proizvaja vaš trdi disk. Nova oblika napada ne zahteva nobene interakcije z uporabnikom računalnika, poleg tega ni potrebna niti povezava v svetovni splet. Za tovrstni način kraje podatkov namreč zadostuje, da se heker nahaja v neposredni bližini vašega računalnika in da je v vašem računalniku namesto pogona Solid State nameščen klasični trdi disk.

Nova hekerska metoda imenovana DiskFiltration deluje na način, da zunanja naprava, kot je na primer pametni mobilni telefon, »prisluškuje« zvokom, ki jih igla proizvaja pri branju ali pisanju podatkov iz magnetne plošče. Premiki igle pri branju ali zapisovanju podatkov namreč ustvarjajo različne zvoke, ki jih je nato s pomočjo namenske programske kode ponovno pretvoriti v podatke. Nova hekerska metoda deluje do dva metra od osebnega računalnika, hitrost »prenosa« pa znaša okoli 180 bitov na minuto.

Zaradi počasnega delovanja hekerska metoda DiskFiltration seveda ni primerna za krajo večje količine podatkov. Kljub temu ne gre za neuporabno metodo hekanja, saj bi lahko nepridipravi z njeno pomočjo prišli do šifrirnega ključa, ki se uporablja za zaščito podatkov. Za krajo relativno zapletene šifrira ključa bi namreč nepridipravi porabili manj kot 30 minut. Nova hekerska metoda seveda ne pride v poštev za računalniške sisteme, ki imajo namesto trdega diska vgrajen pogon Solid State.


Prijavi napako v članku