Računalništvo, telefonija
11.05.2009 16:45

Deli z drugimi:

Share

Hekerji nad ameriške farmacevte

Osebni podatki uporabnikov spletne strani Express Scripts so v rokah brezobzirnih spletnih kriminalcev.
Osebni podatki uporabnikov spletne strani Express Scripts so v rokah brezobzirnih spletnih kriminalcev.

Časopisna hiša The Washington Post je ameriško in svetovno javnost opozorila na nov primer spletnega kriminala, ki ga preiskujejo agenti ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI. Tokrat je šlo za vdor v slabo varovano podatkovno bazo, ki jo je ameriška farmacevtska panoga uporabljala tudi za sledenje oseb, ki so zlorabljale zdravila na recept.

Nepridipravi so po uspešno izvedenem vdoru izmaknili osebne podatke osmih milijonov pacientov in ob tem farmacevtom postavili ultimat za plačilo odkupnine v višini deset milijonov ameriških dolarjev. V kolikor odkupnina ne bi bila pravočasno plačana, so hekerji zagrozili, da bodo osebne podatke pacientov kakopak objavili na prosto dostopni spletni strani.

Upravljavci spletne strani Express Scripts pa so namesto plačila zahtevane odkupnine zadevo nemudoma prijavili ameriškemu zveznemu preiskovalnemu uradu FBI ter ob tem ponudili tudi milijon dolarjev nagrade za tistega, ki jim bo posredoval uporabne informacije za razkrinkanje kriminalcev. V kolikor razpolagate s tovrstnimi podatki in želite prejeti milijon dolarjev nagrade, potem hitro z njimi na plano.


Prijavi napako v članku