Telefoni
02.08.2009 13:43
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Heker zdrobil šifrirni sistem iPhona

Novi iPhone 3G S naj bi se tržil za med!
Novi iPhone 3G S naj bi se tržil za med!

Jonathan Zdziarski,

svetovno znani heker iPhonov in avtor večjega števila knjig o Applovem mobilnem telefonu, je pri brskanju po prednameščenem šifrirnem sistemu tokrat naletel na hudo varnostno pomanjkljivost. Pri tem je zdaleč najbolj zanimivo to, da heker sploh ni bil presenečen nad tem, da je v programski kodi za šifriranje podatkov odkril ranljivost, ampak nad tem, da je ranljivost razkril v pičlih nekaj minutah.

Heker je prepričan, da je mogoče s prosto dostopno in brezplačno programsko opremo v pičlih nekaj minutah dešifrirati vse podatke, medtem ko naj bi za dostop do vseh »skritih« kotičkov Applovega mobilnika potrebovali le vsega tri četrt ure. Čeprav le peščica uporabnikov uporablja mobilne telefone iPhone za službene namene, le-ti sedaj predstavljajo izjemno varnostno tveganje za poslovanje, saj se lahko z malo iznajdljivosti tako rekoč vsakdo dokoplje do podatkov zaupne narave.

Vodilni podjetja Apple se na podvig računalničarja Jonathana Zdziarskega še niso odzvali. Kljub temu naj bi Apple odkrito varnostno pomanjkljivost poskušal odpraviti še letos.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku