Računalništvo, telefonija
17.05.2015 09:13
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Heker s prenosnikom prevzel nadzor nad letalom

Heker je z vdorom v računalniški sistem letala neposredno ogrozil varnost potnikov.
Heker je z vdorom v računalniški sistem letala neposredno ogrozil varnost potnikov.

Računalniški mojster Chris Roberts že dalj časa opozarja na to, da so računalniški sistemi sodobnih potniških letal luknjasti kot švicarski sir. Ker pa mu letalske družbe niso verjele, se je nadobudni heker odločil, da jim bo to dokazal neposredno na letalu. Uspešno je namreč vdrl v računalniški sistem letala, s katerim je potoval iz Denverja v Chicago in za kratek čas celo prevzel nadzor nad letalom.

Preiskava agentov ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI (Federal Bureau of Investigation) je pokazala, da se je Roberts na omrežje priklopil v sistemu SEB, ki skrbi za zabavo potnikov med letom. Uporabil je hekersko orodje Vortex in se priklopil na del programa na letalskem računalniku, ki upravlja z motorjem. Hekerju je računalniku uspelo posredovati ukaz za vzpenjanje, zato je letalo za trenutek zašlo z začrtane poti, s tem pa je neposredno ogrozil varnost potnikov na letalu.

Ker z varnostjo potnikov na letalu ni šale, so agentje ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI takoj zatem sprožili obsežno akcijo iskanja hekerja. Pri tem pa niso imeli pretiranega dela, saj se je heker sam izdal z objavo sporočila na družbenem omrežju Twitter. Agentje so nespametnega hekerja poslali na hladno, v primeru obtožbe pa mu seveda grozi večletna zaporna kazen.


Prijavi napako v članku