Računalništvo, telefonija
14.04.2016 14:02
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hal mBills: Najboljši informacijski projekt leta

Hal mBills: Najboljši informacijski projekt leta
Hal mBills: Najboljši informacijski projekt leta

Na 23. konferenci Dnevi slovenske informatike, ki je potekala med 11. in 13. aprilom, je bila podeljena E-nagrada za najboljši informacijski projekt preteklega leta. Nagrado je prejela mobilna aplikacija Hal mBills, ki modernizira in poenostavlja plačilne navade Slovencev.

Slovensko društvo Informatika vsako leto izbere najboljši IKT projekt preteklega leta, za kar so na slavnostni prireditvi v Portorožu razglasili slovensko inovacijo Hal mBills. Brezplačna mobilna aplikacija, ki je namenjena vsem v Sloveniji, omogoča nov enostavnejši način prejema in plačila računov. Svoje mesečne račune uporabnik prejme direktno na pametni telefon, pred rokom plačila ga aplikacija opozori in z nekaj dotiki zaslona je račun plačan. Položnice v tiskani obliki se enostavno plača s funkcijo Slikaj in plačaj, kar uporabnike reši nadležnega vpisovanja sklicev ter čakanja v vrstah za plačilo položnic na blagajnah, poštah ali bankah. Izjemno priročna je tudi funkcija Nakaži denar, preko katere se v trenutku in brezplačno nakaže denar drugi osebi na njeno telefonsko številko, ne glede na to, pri katerem mobilnem operaterju ali banki je komitent. Zamudni načini prenosa denarja pri nakupih na Bolhi ali deljenju stroškov pri Prevoz.org so preteklost, saj je zdaj možno vse to opraviti kar na telefonu v nekaj preprostih korakih. Vsi prenosi potekajo preko mobilne denarnice, za kar je projekt Hal mBills kot prvi v Sloveniji uspel pridobiti Licenco Banke Slovenije za izdajanje elektronskega denarja. Mobilne denarnice so trend, ki nadomešča gotovinsko plačevanje in je dobro uveljavljen v tujini, k nam v Adriatik regijo pa je prvič vstopil z lansiranjem Hal mBills na trg konec preteklega leta.

Delovanje aplikacije temelji na tesnem povezovanju s podjetji. Uprava Republike Slovenije za javna plačila je projekt podprla že od samega začetka in številni Slovenci svoje račune RTV Slovenija že plačujejo enostavneje s telefonom, kmalu pa bodo lahko na isti način plačevali tudi račune vrtcev, šol in javnih zavodov.

Strokovnjaki v podjetju Halcom Plačila, ki so aplikacijo razvili, so črpali ideje in znanje ne le iz najnovejših svetovnih trendov, pač pa tudi iz svojih 20-letnih izkušenj pri razvijanju bančnih sistemov. Simon Steinman, vodja plačilnih storitev v podjetju Halcom Plačila, je ob prejemu E-nagrade povedal: »Pametni telefoni so bistveno spremenili človekove navade in v marsičem poenostavili življenje, zato je logično, da se spreminja tudi način plačevanja računov. Naša vizija je, da plačevanje postane enostavno, kjerkoli, kadarkoli in komurkoli. Podjetja si zaslužijo priložnost, da z rešitvijo Hal mBills enostavneje ustvarijo dodatne prihodke, za povprečnega uporabnika pa je plačevanje s Hal mBills že danes enostavnejše in cenejše. Navdušeni smo nad podporo podjetij, kot so npr. Petrol, Zavarovalnica Triglav, T-2, Adriatic Slovenica, Uprava Republike Slovenije za javna plačila in mnogih drugih, ki želijo sodelovati pri soustvarjanju prihodnosti in boljšega jutri za naše otroke in vnuke. Izjemno bomo veseli tudi odziva ostalih podjetij, ki se zavedajo, da je sodelovanje v slovenskem prostoru ključ do skupnega uspeha in boljše prihodnosti.«

Naslov letošnje 23. konference Dnevi slovenske informatike, ki je potekala med 11. in 13. aprilom, se je glasil »Informatiki – kako daleč si upate?« Strokovnjaki iz podjetja Halcom Plačila so dokazali, da si upajo daleč in strokovna žirija s predsednikom prof. dr. Markom Bajcem s FRI na čelu jih je izmed 12 prijavljenih projektov razglasila za najboljšega. Komisija je pri izboru za E-nagrado poleg poslovnih rezultatov projekta upoštevala tudi prispevek k razvoju informacijske stroke, uveljavljanju inovativnih dobrih praks ter širšo družbeno koristnost projekta.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem HALCOM d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri HALCOM d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem HALCOM d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku