Računalništvo, telefonija
28.06.2017 12:32
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Greenpeace in iFixit kritizirata Samsung malo manj Apple

Apple naj bi nekdaj postal povsem neodvisen od pridobivanja surovin!
Apple naj bi nekdaj postal povsem neodvisen od pridobivanja surovin!

Pametne naprave in računalniki so zapleteni izdelki, ki so sestavljeni iz številnih majhnih sestavnih delov. Kako dobro je vse skupaj nato proizvedeno bistveno vpliva na onesnaževanje okolja. Predstavniki organizacije Greenpeace so se združili z iFixit in pri tem ocenili kako kvalitetno so narejeni produkti največji proizvajalcev. Pri tem pozornost ni bila namenjena h kupcu ampak vplivu kvalitete izdelka in možnosti popravila na onesnaževanje okolja.

Ocenjevanje naprav je potekalo v štirih kategorijah in sicer možnosti zamenjave baterije, zaslona, potrebnih orodij in razpoložljivih sestavnih delov. Med naprave, ki so si prislužile kritiko spadata samsungov Galaxy S8 in microsoftova linija izdelkov Surface. Težava je predvsem pri možnostih popravil, ki so pri omenjenih nparavah omejene. Pri Microsoftu so na poročilo odzvali in pri tem zatrdili, da so njihovi izdelki sestavljeni iz kvalitetnih materialov, ki zahtevajo ustrezno izobražen kader za popravilo.

Poleg omenjenih so si kritiko prislužili tudi pri Applu zaradi tablice iPad in računalnikov MacBook. Pametni telefon iPhone se je odrezal bolje a največ pohval so si pri Applu prislužili zaradi načina proizvodnje. Pri Applu so se namreč obvezali, da bodo pri proizvodnji uporabljali izključno reciklirane materiale. S tem bodo applovi izdelki narejeni 100% iz recikliranih sestavnih delov. S tem se zmanjša globalno onesnaževanje in zato ne preseneča, da je Greenpeace omenjene napore podjetja izpostavil.

Apple omenjene napore k bolj čistemu načinu proizvodnje in zmanjšanju onasneževanja jemlje izredno resno. Nazadnje je bilo to moč opaziti pri gradnji novih poslovnih prostorov v Cupertinu. Prezračevanje zgradbe je narejeno tako, da bo potreba po uporabi klimatskih naprav bistveno zmanjšanja in enako velja za ogrevanje v hladnejših mesecih leta. Poleg tega so predstavili robota Liam s katerim se izvaja natančen postopek razstavljanja starih iPhonov in pridobivanja sestavnih delov za prihodnjo proizvodnjo iPhonov. Ukrep ni le dobrodošel za finančno poslovanje ampak je tudi za okolje.


Prijavi napako v članku