Računalništvo, telefonija
23.10.2019 10:00

Deli z drugimi:

Share

Gora razvila prototip inteligentnega virtualnega pomočnika za delo s strankami

Ponudniki spletnih trgovin ter finančnih, zdravstvenih in servisnih storitev želijo z uporabo inteligentnih virtualnih asistentov izboljšati nakupno izkušnjo ter povečati zaupanje, zvestobo in zadovoljstvo z blagovno znamko.
Gora razvila prototip inteligentnega virtualnega pomočnika za delo s strankami
Gora razvila prototip inteligentnega virtualnega pomočnika za delo s strankami

Poleg povečevanja prodaje podjetja z uvajanjem inteligentnih virtualnih asistentov znižujejo stroške, saj jim omogočajo kakovostno in stalno razpoložljivo komunikacijo s strankami tako v prodajnem procesu kot pri zagotavljanju poprodajnih storitev.

Slovenski virtualni asistent na voljo za uporabo v različnih aplikacijah

Podjetji Gora ter Tech Data sta predstavili inovativne pristope in dobro prakso uporabe sodobnih informacijskih tehnologij v oblaku pri izdelavi inteligentnih virtualnih asistentov, oziroma pogovornih robotov (chat bots). V Gori so namreč z uporabo tehnologij Oracle Digital Assistant za pogovorne robote razvili prototip virtualnega asistenta, s katerim ponudniki različnih storitev dopolnijo telefonske stike s prodajnim in podpornim osebjem ter nadgradijo digitalno komunikacijo prek spletne strani, družabnih omrežij in e-pošte pri naročanju storitev.

»Prototip se lahko aplicira na številna področja in na različne načine podjetjem poenostavlja in izboljšuje delo s strankami. Za sprejemanje in načrtovanje terminov ne potrebujejo ljudi, naročila sprejemajo 24 ur na dan in vse dni v letu, pri čemer lahko stranka s podjetjem komunicira prek različnih naprav, in to takrat, ko si vzame čas, « je povedala Mateja Čampa, direktorica prodaje in marketinga in v podjetju Gora.

Gorin prototip digitalnega asistenta omogoča strankam izbiro in naročanje storitev podjetja prek spletne strani ali priljubljene sporočilne platforme stranke, npr. Facebook Messenger. Stranko v pogovornem jeziku sočasno usmerja v strukturirano komunikacijo in se povezuje z različnimi aplikacijami, ki jih podjetje že ima – na primer za naročanje, posredovanje informacij o ponudbi … Je zmogljiva rešitev, tako za posamezna podjetja kot digitalne platforme, prek katerih nastopa večje število ponudnikov. Sporazumeva se v različnih jezikih, ki jih prepoznava že na osnovi prvega stika, ali samo v lokalnem jeziku. V Gori so za podporo slovenskemu jeziku razvili lastne storitve, ki jih uporabljajo namesto prevajalnih servisov.

Poleg komunikacije s strankami, se ga lahko vključi tudi v interno komunikacijo in poslovne procese podjetja. V podjetju Gora načrtujejo, da bodo svojega virtualnega asistenta ponudili tudi v sklopu informacijskih rešitev za finančne ustanove ter podjetja in ustanove iz drugih dejavnosti.

Velik tržni potencial tudi zaradi uporabe vodilnih tehnologij

Glede na raziskavo podjetja Orcale, ki je vključevala več kot 800 strokovnjakov za trženje, kar 80 odstotkov blagovnih znamk do leta 2020 načrtuje uporabo pogovornih robotov za komunikacijo s strankami; 36 odstotkov jih pogovorne robote pri storitvah za stranke že uporablja.

»V slovenski Tech Dati smo ponosni, da lahko inovativnim slovenskim podjetjem pomagamo pri promociji njihovih dosežkov. Pomembno je tudi to, da poleg trženjske podpore v Sloveniji ta podjetja podpiramo pri pridobivanju poslov na vseh drugih trgih, kjer smo prisotni s svojimi hčerinskimi družbami, ter pri povezovanju s Tech Datinimi partnerji iz drugih držav,« je povedal Janko Novak, direktor Tech Data, d. o. o.

Tehnologije Oracle Digital Assistant, ki so uporabljene v Gorini rešitvi, kombinirajo prepoznavanje pogovornega jezika na osnovi izjav strank ter umetno inteligenco v povezavi z algoritmi strojnega učenja. Zato lahko odkrijejo namero uporabnika in nanjo odgovorijo z informacijami ali rezultati, ki jih pridobijo prek integracijskih vmesnikov iz različnih zalednih poslovnih aplikacij in virov informacij ali uspešno preusmerjajo uporabnika k drugim rezultatom, ko prepoznajo spremembo teme pogovora.

Digitalni asistenti, razviti s tehnologijami Oracle Digital Assistant, lahko združujejo več sposobnosti in poleg posredovanja informacij omogočajo tudi izvedbo različnih storitev. Digitalni asistent za razliko od ljudi lahko naenkrat komunicira z več uporabniki hkrati. Podjetja in organizacije na tak način ponudijo strankam boljšo uporabniško izkušnjo, saj lahko stranke pridobijo informacije in storitve v trenutku, ko jih želijo. Digitalni asistenti se vse pogosteje uporabljajo tudi pri nudenju poprodajnih storitev, na primer pri tehnični podpori ali pri izvajanju storitev za stranke, kot so recimo digitalni asistenti v e-bančnih storitvah.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem JARES d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri JARES d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem JARES d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več
Srebrni partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več