Računalništvo, telefonija
04.01.2020 23:10
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Googlova umetna inteligenca zelo natančna pri odkrivanju raka dojk

Googlova umetna inteligenca bolj natančna pri odkrivanju raka dojk od zdravnikov
Googlova umetna inteligenca bolj natančna pri odkrivanju raka dojk od zdravnikov

Po podatkih najnovejše študije, o kateri pišejo svetovni tehnološki portali, je Googlova umetna inteligenca odslej sposobna zelo natančne detekcije znakov raka dojk pri ženskah. Rezultati celo kažejo, da naj bi bila bolj natančna od zdravnikov.


Študija, ki je bila objavljena v sredo, 1. januarja, v znanstveni reviji Nature, kaže, da Googlova umetna inteligenca zmanjša število lažno pozitivnih in lažno negativnih rezultatov, ko govorimo o raku dojke. Google se v zadnjih letih vse bolj usmerja tudi na področje medicine in vse več algoritmov, ki jih razvijajo, je usmerjenih ravno v detektiranje takšnih in drugačnih zdravstvenih pojavov.


V sklopu študije je umetna tehnologija analizirala mamografe več kot 15.000 ženske v ZDA in več kot 76.000 žensk v Veliki Britaniji. Program je uspel zreducirati lažno pozitivne rezultate za 5,7% v ZDA in 1,2% v Veliki Britaniji. Število lažno negativnih rezultatov je umetni inteligenci uspelo zmanjšati za 9,4% v ZDA in 2,7% v Veliki Britaniji. Po podatkih študije je napredna umetna inteligenca uspešnejša od človeških strokovnjakov, ki poznajo tudi pacientovo zgodovino. To velja tudi za primere, ko so se zdravniki odločili za »drugo« branje mamografov.


»Rezultati celo najboljših zdravnikov puščajo prostor za napredek«, razkriva študija. Na tej točki pa nastopi ravno umetna inteligenca, ki bi lahko pomagala pri tem izzivu. Študijo so izvedle naslednje institucije: Google Health, Northwestern University, Cancer Research U.K. Imperial Centre in Royal Surrey County Hospital. Gre za priznane, ugledne institucije, ki pa tovrstne raziskave pred Googlov še niso izvajala skupaj.


»V prihodnje bi lahko uporabljeni program ponudil še višjo stopnjo natančnosti pri branju mamografov, hkrati pa je velika prednost, ki jo prinaša dotični program ta, da pacienti občutijo manj stresa, celoten postopek pa traja manj časa«, je zapisal vodja tehnologije pri Google Healt, Shravya Shetty. Produktni vodja, Daniel Tse, je v blog zapisu poudaril, da so z rezultati raziskave zadovoljni, saj so precej presegli zastavljene cilje.


Dotična tehnologija, ki je sposobna bolj natančno odkrivati znake rakastih obolenj, bi lahko revolucionarno prispevala k razvoju medicine. Če k temu dodamo še podatek, da naj bi v ZDA vsaka osma ženska v svojem življenju obolela za rakom, potem nam je lahko hitro jasno, kako zelo resne koristne učinke imajo Googlove iniciative.


Poleg različnih zdravstvenih aplikacij, ki jih nudi Googlova umetna inteligenca, se ta lahko uporablja tudi za identifikacijo različnih vrst živali v sklopu novega programa, katerega glavni cilj je zaščititi in spremljali živali po svetu. Končni cilj programa je hitrejša detekcija različnih živalskih vrst. Po podatkih Googla bi naj človeški strokovnjaki bili sposobni pregledati od 300 do 1000 slik v eni uri, medtem ko lahko Googlova umetna inteligenca analizira okrog 3,6 milijona fotografij v eni uri. Poleg tega, da je tehnologija sposobna pregledati toliko več materiala, avtomatsko tudi razvršča živali, s čimer dodatno prihrani nekaj časa.


Prijavi napako v članku