Igre
20.03.2019 07:28
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google vstopil na trg računalniških iger

Oblačna igričarska platforma Google Stadia bi lahko bila kmalu na voljo tudi v Sloveniji.
Oblačna igričarska platforma Google Stadia bi lahko bila kmalu na voljo tudi v Sloveniji.

Pri podjetju Google so tokrat na svoj račun prišli ljubitelji računalniških iger. Računalniški gigant je namreč v okviru nedavne konference predstavil lastno igričarsko platformo Stadia, ki je navdušila tudi največje kritike. Gre za oblačno igričarsko storitev, kar pomeni, da lahko do iger dostopamo praktično s katerekoli naprave. To vključuje spletne brskalnike, večpredstavnostne naprave, kot je na primer Chromecast, pa tudi pametne mobilne telefone, kot je na primer Pixel.

Ključna prednost igričarske platforme Google Stadia je v tem, da je vsaka igra uporabniku dostopna v petih sekundah, kar pomeni, da tu ni nobenega čakanja na prenose ali nadgradnje. Kar pa zadeva strojno in programsko opremo, so se pri podjetju Google odločili za platformo AMD Volcano in odprtokodni operacijski sistem Linux. Ta kombinacija omogoča predvajanje vsebin v ločljivosti 4K s podporo tehnologiji HDR in s povprečno frekvenco do 60 sličic na sekundo. V bližnji prihodnosti pa bo mogoče celo predvajati vsebine v ločljivosti 8K s povprečno frekvenco do 120 sličic na sekundo, vendar vsebina trenutno še ni na voljo.

Čeprav lahko igre igramo preko kateregakoli krmilnika USB, je podjetje Google pripravilo poseben igralni plošček. Ta je med drugim opremljen z dvema namenskima gumboma, in sicer z enim za dostop do digitalnega asistenta Google Assistant in drugim za skupno rabo vsebin na spletnem portalu YouTube. Za igranje bomo potrebovali le hitro spletno povezavo, novost pa bo že v bližnji prihodnosti na voljo v Združenih državah Amerike, Kanadi in v večini evropskih držav.

Pri podjetju Google obljubljajo, da bo uporabnikom na voljo bogata paleta priljubljenih iger, kot je na primer Assassin Creed Odyssey. Koliko bo za storitev igranja iger v oblaku zahteval računalniških gigant, trenutno še ni znano, upajmo pa, da mesečna naročnina ne bo previsoka.


Prijavi napako v članku