Programska in razvojna orodja
24.03.2010 06:14
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google uresničil grožnjo in zapustil Kitajsko

Google naj bi na Kitajskem ohranil le aktivnosti, povezane s spletnim oglaševanjem.
Google naj bi na Kitajskem ohranil le aktivnosti, povezane s spletnim oglaševanjem.

Odnosi med visokimi kitajskimi vladnimi funkcionarji in predstavniki podjetja Google so se močno zaostrili na začetku letošnjega leta, ko so se nepridipravi dokopali do elektronskih poštnih nabiralnikov Gmail kitajskih človekoljubnih aktivistov. Dodatno olje na ogenj pa je v drugi polovici marca prilil računalniški gigant z izjavo, da ni več pripravljen cenzurirati iskanih vsebin na svojem spletnem iskalniku.

Ker so visoki kitajski vladni funkcionarji podjetju Google zagrozili z zelo visokimi denarnimi kaznimi, so se na svetovnem spletu pojavile govorice, da naj bi računalniški gigant povsem ugasnil spletno stran Google.cn. Spletne govorice so se vendarle izkazale za resnične, saj je računalniški gigant kitajske uporabnike preusmeril na svojo spletno stran v Hong Kongu, ki začuda ne trpi zaradi cenzure komunistične vlade.

Čeprav je računalniški gigant zatrdil, da gre pri tem za povsem zakonito rešitev nastalih razmer, mu Kitajska ni ostala dolgo dolžna, saj je pričela intenzivno filtrirati iskalne vsebine iz Googlove spletne strani v Hong Kongu. Kitajski ponudnik storitev mobilne telefonije China Mobile je za nameček še preklical dogovor z računalniškim gigantom, na podlagi katerega je bil na njihovih mobilnih aparatih prednastavljen Googlov spletni iskalnik.

Protiukrepi kitajske vlade bodo računalniškemu gigantu, ki je vse do sedaj s svojim spletnim iskalnikom na Kitajskem obvladoval kar 30-odstotni tržni delež oziroma okoli 105 milijonov uporabnikov, zagotovo zadali hud udarec. No, vsaj tokrat je razum vendarle prevladal nad brezbrižnim kapitalom. Bravo Google!

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku