Računalništvo, telefonija
20.03.2012 07:40
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google stopil v bran ponudnikom spletnega gostovanja datotek

Google bo z vsemi kremplji branil ponudnika spletnega gostovanja datotek Hotfile!
Google bo z vsemi kremplji branil ponudnika spletnega gostovanja datotek Hotfile!

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je januarja v bliskoviti akciji poskrbel tako za zaprtje priljubljene spletne strani za gostovanje datotek MegaUpload kot aretacijo večine njenih upraviteljev. Glavi razlog za to so bile piratske vsebine, saj so na portalu dobesedno mrgolele nelegalne filmske uspešnice in televizijske nadaljevanke. Sedaj je na vrsti ponudnik spletnega gostovanja datotek Hotfile. Ameriška filmska organizacija MPAA je namreč na floridsko sodišče vložila zahtevo za njegovo dokončno zaprtje.

Da ne bi tudi ponudnik spletnega gostovanja datotek Hotfile padel brez boja, mu je v bran stopilo podjetje Google. Računalniški gigant je ameriško filmsko organizacijo MPAA obtožil namernega zavajanja sodišča, saj je prepričan, da ponudnik Hotfile sodi med izjeme, ki niso podvržene zakonu Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Tega uporabljata zlasti filmska in glasbena industrija za dosego umika spornih vsebin z interneta. Na srečo je ta dovolj ohlapen, da je bila doslej ena tretjina tovrstnih zahtevkov na sodiščih zavrnjenih, in sicer zgolj na podlagi ugovorov, kot sta poštena uporaba ali verjetnost, da vsebine ni mogoče avtorsko zaščititi.

Ameriška filmska organizacija MPAA argumente podjetja Google ostro zavrača in trdi, da je bil ponudnik spletnega gostovanja datotek Hotfile postavljen z namenom nelegalne izmenjave avtorsko zaščitenih datotek. Računalniški gigant je prepričan, da če tudi bi bilo temu tako, Hotfile ne sme izgubiti zaščite, opredeljene v zakonu DMCA, zgolj zaradi tega, ker ne želi filtrirati vsebine na podlagi zahtev ameriške filmske industrije. Floridska sodišče naj bi se o zadevi opredelilo še pred poletjem. Upajmo, da se to odloči v prid ponudnika spletnega gostovanja datotek Hotfile, saj v nasprotnem primeru se svobodi na svetovnem spletu piše zelo slabo.


Prijavi napako v članku