Programska in razvojna orodja
16.05.2012 22:40
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google s funkcionalnostjo Knowledge Graph postal še pametnejši

S funkcionalnostjo »Knowledge Graph« bomo pri iskanju podatkov znatno privarčevali na času!
S funkcionalnostjo »Knowledge Graph« bomo pri iskanju podatkov znatno privarčevali na času!

Podjetje Google je najavilo novo semantično funkcionalnost, s katero je trenutno najbolj priljubljen spletni iskalnik postal še pametnejši in uporabnejši. Tu gre za funkcionalnost »Knowledge Graph«, za razvoj katere so Googlovi programerji potrebovali kar dobre dve leti. Osnovo za pripravo novosti je računalniški gigant sicer pridobil ob prevzemu podjetja Metaweb v letu 2010.

Funkcionalnost »Knowledge Graph« je trenutno na voljo le angleško govorečim uporabnikom spletnega iskalnika »Google.com«, in sicer tako preko osebnega računalnika kot pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov. Google je novo funkcionalnost povezalo z več kot 500 milijoni entitet in 3,5 milijardami atributov. Pri funkcionalnost »Knowledge Graph« gre dejansko za to, da se pri iskanju po ključnih besedah na desni strani iskalnika pojavi okno z dodatnimi podatki.

Dodatno okno vsebuje vse vrste informacij, ki so relevantne pri iskanju določenega pojma. Če na primer v iskalno okno vpišemo ključne besede »Leonardo da Vinci«, se nam bodo v oknu izpisali dodatni podatki o njem, kot so njegov kratek opis, datum rojstva in smrti, imena njegovih staršev, pet njegovih najbolj slavnih slik in še mnogo več. Poleg tega se nam prikažejo še drugi umetniki, ki so bili z Leonardom da Vincijem tako ali drugače povezani. Podatki se prikažejo tako v tekstovni kot slikovni obliki.

Če v spletni iskalnik vpišemo premalo ključnih podatkov, nas bo Google sam pozval k dopolnitvi ključnih besed. Ko bo Google še dodatno izpopolnil funkcionalnost »Knowledge Graph«, tako rekoč ne bo več potrebno iskali podatke po drugih spletnih straneh. Večina ključnih podatkov o iskanih pojmih se nam bo namreč izpisala že v iskalniku samem. Mi seveda upamo, da bo funkcionalnost »Knowledge Graph« kmalu na voljo tudi nam.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku