Računalništvo, telefonija
03.12.2010 15:47

Deli z drugimi:

Share

Google pod drobnogledom Evropske komisije

Google se bo moral zagovarjati pred Evropsko komisijo zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja.
Google se bo moral zagovarjati pred Evropsko komisijo zaradi domnevne zlorabe monopolnega položaja.

Evropska komisija je v zadnjih nekaj letih zaradi izkoriščanja monopolnega položaja oglobila vsa vidnejša podjetja s sveta računalništva, kot so Microsoft, Intel, Samsung, Infineon in Hynix. Kot vse kaže bi lahko bilo kmalu oglobljeno še podjetje Google, saj je Evropska komisija javno najavila pričetek preiskave zoper njega.

Evropska komisija bo preiskovala sum zlorabe prevladujočega položaja podjetja Google na področju spletnega iskanja, saj je to v nasprotju z evropsko protimonopolno zakonodajo. Preiskava Evropske komisije proti podjetju Google se je dejansko pričela zaradi množičnih pritožb drugih ponudnikov spletnih iskalnikov. Ti Google obtožujejo predvsem slabega »razvrščanja« njihovih storitev v iskalnih zadetkih. V spletnem iskalniku Google se namreč med prvimi zadetki vedno nahajajo njegove lastne storitve.

Če se bodo obtožbe drugih ponudnikov spletnih iskalnikov izkazale za utemeljene, potem se podjetju Google obeta vse prej kot rožnata prihodnost. Evropska komisija mu namreč lahko prisoli tako astronomske denarne kazni kot omeji obseg nudenja spletnih in drugih storitev na evropskih tleh. Google je medtem seveda že zanikal kakršnokoli nelegalno delovanje in napovedal popolno sodelovanje z Evropsko komisijo.


Prijavi napako v članku