Programska in razvojna orodja
18.01.2015 17:46
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google po poti Microsofta?

Google po poti Microsofta?
Google po poti Microsofta?

Pri Googlu so se znašli v položaji za katerega se je še pred kratkim zdelo, da to ne bo nikoli mogoče. Analiza poslovanja in delovanja podjetja v letu 2014 prikazuje zaskrbljeno dejstvo upadanja uporabe osnovne Googlove storitve, spletnega iskalnika. Po podatkih podjetja StatCounter, ki se se ukvarja s spletno analitiko, se je delež iskanj preko Googla na ameriškem trgu v mesecu decembru 2014 v primerjavi z novembrom 2013, znižal od 79,3 odstotka na 75,2 odstotka in s tem na najnižjo točko po letu 2008. V nasprotju z Googlom se je delež iskanj pri konkurentih povečal. Pri Yahoo so z 10,4 odstotka zabeležili najvišji delež od leta 2009. Veselje si delijo z Microsoftom, katerim je z Bingom prav tako uspelo povečati tržni delež za 0,4 odstotne točke na 12,5 odstotka.

Podatek o upadu tržnega deleža je za Google zaskrbljujoč predvsem iz razloga ustvarjanja prihodkov. Oglaševanje predstavlja veliko večino ustvarjenih prihodkov. V letu 2013 so s pomočjo prodaje oglasov preko iskalnika ustvarili 51 milijard USD prihodkov od skupnih 56 milijard USD. Upad tržnega deleža pri iskalniku tako ogroža tudi vse ostale projekte kot so samovozeči avtomobili, razvoj Android OS, Youtube, Google Glass in Project Loon s pomočjo katerega želijo omogočiti dostop do spleta celemu svetu. Vsi omenjeni projekti v tem trenutku za podjetje še ne ustvarjajo nobenih pomembnejših prihodkov.

Veliko vlogo pri upadanju zanimanja za uporabo Googlovega iskalnika igrajo pametni telefoni. Uporabniki namesto spleta raje posežejo po mobilnih aplikacijah. Slednje nato ponujajo priložnost po brskanju in iskanju znotraj ozko omejenih vsebin. Iskanje najboljše restavracije z ribjo prehrano tako ne poteka več preko Googla ampak aplikacije Yelp, s pomočjo katere uporabniki spremljajo tudi ocene posameznih restavracij. Podobno velja za nakupe dobrin kot so računalniki in knjige kjer vse pomembnejšo vlogo zaseda Amazon.

V tem trenutku resnejših razlogov za preplah še ni. Podjetje še naprej uspešno ustvarja prihodke in predstavlja dominantno silo pri spletnem iskanju. Vendar pa trendi nakazujejo, da se tudi podjetje kot Google lahko znajde v težavah. Slednjega se očitno zavedajo tudi pri vodstvu saj je Larry Page, Google CEO, vodenje dnevnih aktivnosti prepustil Sundar Pichaiju. Sam pa se želi koncentirati na dolgoročni razvoj podjetja. Investitorji pa po drugi strani postajajo vse bolj nervozni. Vrednost Googlove delnice je konec leta 2014 znašala 5 odstotkov manj kot konec leta 2013. Samo od meseca septembra 2014 je izgubila na vrednosti za 16 odstotkov.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku