Računalništvo, telefonija
09.10.2020 06:40

Deli z drugimi:

Share

Google opozoril na resne varnostne težave naprav Android!

Številni uporabniki mobilnih naprav Android so izpostavljeni nevarnim varnostnim tveganjem!
Številni uporabniki mobilnih naprav Android so izpostavljeni nevarnim varnostnim tveganjem!

Google v varnost operacijskega sistema Android vlaga veliko časa in trda ter celo denarna sredstva, saj želi, da se ranljivosti odkrijejo in kasneje tudi odpravijo. Poleg tega je računalniški gigant zagnal tudi program Android Partner Vulnerability Initiative (preko portala XDA-Developers), katerega namen je upravljanje varnostnih pomanjkljivosti, ki so značilne za mobilne naprave Android drugih proizvajalcev. S tem podjetje Google dejansko želi tako odpraviti varnostne ranljivosti kot uporabnike mobilnih naprav Android opozoriti na ranljivosti, ki bi jim lahko močno zagrenile življenja.

Na žalost je še veliko mobilnih naprav Android, ki vsebujejo številne varnostne ranljivosti. Čeprav podjetje Google zaradi varovanja zasebnosti uporabnikov seznama mobilnih naprav ni razkrilo, je v javnost vseeno pricurljal seznam nevarnih telefonov. Med njimi najdemo pametne mobilne telefone podjetja Huawei, ki naj bi leta 2019 imeli ranljiv sistem za izdelovanje varnostnih podatkov. Pametni mobilni telefoni Oppo in Vivo naj bi bili ranljivi na ranljivosti, ki se prenašajo preko spleta, mobilne naprave podjetja ZTE pa naj bi imele težave s sistemom za sporočila in samodejno polnjenje vnosnih poln v spletnem brskalniku. Med ranljivimi napravami najdemo tudi pametne mobilne telefone podjetja Meizu ter proizvajalcev elektronskih komponent MediaTek, Digitime in Transsion.

Kaj lahko storimo, če naša mobilna naprava že dlje časa ni prejela varnostnega popravka ali novega mobilnega operacijskega sistema Android? Najbolje bi seveda bilo, če bi lahko kupili novo napravo Android, ki poganja mobilni operacijski sistem Android 10. Če pa te možnosti nimamo, potem vam svetujemo dodatno previdnost pri uporabi vaše mobilne naprave. To dejansko pomeni, da nanjo nameščajte zgolj programsko opremo, ki jo resnično potrebujete. Poleg tega poskrbite za to, da bo vaš mobilni spletni brskalnik deležen rednih posodobitev, nikakor pa ne pozabite na zaščitno oziroma protivirusno programsko opremo.


Prijavi napako v članku