Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
Triki in nasveti
17.03.2023 07:04
Posodobljeno 12 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google oglaševanje ali optimizacija strani (SEO)? Kaj izbrati?

Kako razmišljati pri izbiri pravih kanalov v digitalnem marketingu in zakaj so asistirane konverzije bistvene za učinkovit digitalni marketing.

Ob številnih možnostih oglaševanja in pridobivanja novih kupcev, ki jih ponuja splet, se podjetniki pogosto sprašujejo, katero izbrati. Tako pogosto kolebajo med Google oglaševanjem in SEO optimizacijo, med Facebook oglaševanjem in Google oglaševanjem, med Instagramom in Facebookom in podobno. V nekaterih krogih celo veljajo trditve, da je trenutno najbolj učinkovit ta ali drugi oglaševalski kanal.

Težava pa je v tem, da je vprašanje, kot si ga zastavljajo, napačno. Napačna vprašanja pa seveda ne vodijo do pravih odgovorov. Poglejmo si v čem je težava omenjenega pristopa v digitalnem marketingu in kako s pravimi vprašanji poiskati prave rešitve na področju marketinga.

Uporabniki v spletu delujejo neomejeno, zakaj bi se omejevala podjetja

S tem, da različne oglaševalske platforme med seboj primerjamo ni nič narobe. Vse imajo svoje specifike, svoje prednosti in svoje slabosti. Ko pa pride do izbire, pa naredimo napako, če izberemo le eno, drugih pa ne.

Uporabniki so namreč prisotni v različnih aplikacijah, spletnih straneh, na različnih napravah, ob različnem času in kraju. V boju za pozornost uporabnikov pa zmagujejo tista podjetja, ki so bolj vidna, pogosteje prisotna in tudi bolj prepričljiva.

Podjetja, ki so s svojimi oglasi in vsebino stalno prisotna povsod, so tako pri pridobivanju novih strank bistveno bolj uspešna od tistih, ki so prisotna le v določenih.

Razlog za to je, da večja prisotnost v digitalnem marketingu pomeni več pozornosti, več obiska in posledično več zaupanja in prepoznavnosti.

Za večino podjetij pa velja tudi podatek, da je večina  njihovih konverzij »asistiranih« oz. sestavljenih (pomožnih v nadaljevanju) po domače povedano.

Zadnji klik ni (vedno) zaslužen za ustvarjen nakup

»Stari« pogled na konverzije je bil osredotočen na zadnji klik pred konverzijo. Kmalu smo oglaševalci ugotovili, da zaslug za nastanek konverzije pač ne moremo v celoti pripisati zadnjemu kliku, sploh če je isti uporabnik pred tem spletno stran obiskal že vsaj trikrat. Tako smo iz takega načina dodeljevanja zaslug za konverzije šli v linearni način (več zaslug se pripiše kliku, ki je časovno bližje konverziji) in druge načine.

Statistični podatki mnogih podjetij kažejo na to, da je več kot polovica tistih uporabnikov, ki so izvedli konverzijo na spletnem mestu, spletno stran ponudnika obiskala večkrat na različne načine.

To pomeni, da je za obiske uporabljala različne naprave, ob različnih časih in na različnih krajih. Še bolj pomembni pri tem pa so viri obiskov takih uporabnikov. Ti se med seboj pogosto razlikujejo.

Primer, da ena stranka obišče ponudnika večkrat preko istega vira prometa je torej redek. Najpogostejši primer pomožnih konverzij je več obiskov iz različnih virov. To pomeni, da je uporabnik spletno mesto ponudnika prvič obiskal preko Google oglasa, drugič preko organskega iskanja, četrtič direktno (z vpisom URL-ja v brskalnik) in petič (ob nakupu) preko Facebook oglasa.

Koliko so vredne pomožne konverzije

Vprašanje, ki se samo po sebi pojavlja ob omenjenem dejstvu pa je, ali bi do konverzije prišlo, če pomožnih konverzij ne bi bilo?

V veliki večini je odgovor ne. Delež pomožnih konverzij je seveda različen od podjetja do podjetja (predvsem od branže), a po naših podatkih te predstavljajo okoli 50% vseh konverzij ali več.

Še bolj kot to pa se postavlja vprašanje, koliko konverzij bi izgubilo podjetje, ki bi se osredotočalo le na en oglaševalski kanal.

Kako zagotoviti stalno prisotnost z omejenimi sredstvi

Da podjetje maksimalno izkoristi sredstva, ki jih vlaga digitalni marketing mora proračun tako porazdeliti in s tem zagotoviti, da je prisotno vedno in povsod. Eden od najcenejših a učinkovitih načinov da to doseže pa je ponovno trženje oz. remarketing. Ta nam omogoča, da ciljne skupine, ki jim serviramo oglase zožimo do te mere, da se prikazujejo le našim preteklim obiskovalcem. To močno zmanjša bazo uporabnikov posledično pa stroške, hkrati pa omogoča, da so uporabniki, ki so izkazali zanimanje za izdelke podjetja stalno izpostavljeni prikazovanju oglasov.

Tako statistika kot trendi govorijo v prid digitalnemu marketingu, v primerjavi s klasičnim. Večina bolj uspešnih podjetij tako sredstva iz »offline« oglaševanja vedno pogosteje prenaša v spletno oglaševanje.

V praksi to izvajamo tako, da za vsako podjetje poiščemo najbolj ugodne načine, kje in kako pridobivamo nove uporabnike. Za večino je še vedno oglaševanje v Google iskalnem omrežju najboljši način v kombinaciji z izbranimi ciljnimi skupinami v Facebooku in Instagramu. V primerih, ko gre za poslovne izdelke le-ta pogosto dopolnimo ali nadomestimo z Linkedin oglaševanjem. V vsakem primeru pa uporabljamo ponovno trženje v vseh platformah kjer je to na voljo (t.j. Google iskalno in prikazno omrežje z Youtube ter Facebook in Instagram). Tako dosežemo maksimalno izpostavljenost oglasom.

Kako zagotoviti stalno prisotnost

Vprašanje, kateri oglaševalski kanal ali platformo izbrati torej vodi v napačen odgovor. Pravo vprašanje je, kako zagotoviti stalno prisotnost podjetja pred uporabniki, ki so tudi potencialni kupci.

Eden izmed najbolj učinkovitih načinov je izbira kanalov, ki po svojih možnostih ciljanja na uporabnike zagotavljajo najbolje definirano ciljno publiko in jih uporabiti za pridobivanje večine novih uporabnikov. Kakovostne baze uporabnikov, ki pa so že bili v stiku s podjetjem pa je najučinkoviteje »spremljati« s pomočjo ponovnega trženja in e-poštnega marketinga.

Ko enkrat dosežemo, da so digitalne kampanje donosne, potem ni ovir, da v splet ne bi vlagali več. Več o tem preberite tudi v članku »Google Optimizacija ali Google oglaševanje – Kaj se splača bolj,« kjer boste izvedli, kako združiti procesa SEO optimizacije, ki ima »šele« dolgoročne učinke in oglaševanja na Googlu.

Za posvet in predlog izvedbe digitalnega marketinga se obrnite na podjetje Miklavčič marketing d.o.o.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik Google SEO optimizacija

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Miklavčič marketing, d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Miklavčič marketing, d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Miklavčič marketing, d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več