Programska in razvojna orodja
10.04.2017 11:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google, Facebook in Uber v težavah zaradi spolne diskriminacije

Google, Facebook in Uber v težavah zaradi spolne diskriminacije
Google, Facebook in Uber v težavah zaradi spolne diskriminacije

Vladni preiskovalci so po obsežni preiskavi tehnološkega giganta Google prišli do pretresljivega zaključka, saj naj bi za enako delo ženskam izplačeval nižjo plačo kot moškim. Problematika spolne diskriminacije v največjih tehnoloških podjetjih je sicer že dolgo na zemljevidu ameriških vladnih institucij. Ameriško ministrstvo za delo je tako na sodišču v San Franciscu nedvno javno razkrilo vse pridobljene informacije glede Googlove diskriminacije med zaposlenimi.

Pri Googlu vse obtožbe spolne diskriminacije zavračajo, prav tako pa trdijo, da so za njih prvič slišali šele na omenjeni obravnavi na sodišču. Pravna zastopnica ameriškega ministrstva za delo, Janet Herold, pa je dejala, da preiskava sicer še traja, vendar imajo v rokah že zelo oprijemljive dokaze, da v podjetju Google obstaja visoka stopnja diskriminacije žensk na številnih delovnih mestih. Heroldova je še dodala, da je vladna analiza do te točke pokazala, da je stopnja diskriminacije v Googlu precej ekstremna, tudi za to industrijo, v kateri posluje.

Pri Googlu in ostalih največjih akterjih na področju tehnologije se sicer že kar nekaj časa trudijo izboljšati svoje zaposlovalne prakse. Znano je namreč, da je bilo v preteklosti večino tehničnih delovnih mest rezerviranih za belce in Azijce. Poleg Googla je pod drobnogled ameriških preiskovalnih organov padel tudi Oracle, ki naj bi, podobno kot Google, plačeval moškim z enakim nazivom veliko več kot ženskam. Pri Oraclu so se na obtožbe odzvali po pričakovanjih in zavrnil kakršnokoli diskriminacijo znotraj podjetja.

Tukaj pa se zgodba o spolni diskriminaciji tehnoloških gigantov še ne konča. Med Uberjevimi 6000 zaposlenimi je 64 % moških, kar 85 % vseh tehničnih pozicij pa prav tako zasedajo moški. Uber je po teh podatkih zelo podoben Facebooku in Googlu. Med zaposlenimi pri Facebooku je kar 67 % moških, 52 % je belcev. Teh je pri Uberju nekoliko manj, in sicer 50 %, medtem ko je pri Googlu številka za 9 % višja. Pri Googlu je namreč kar 69 % vseh zaposlenih moških.

Kar se tiče tehničnih zaposlitev je pri Facebooku 83 % zaposlenih moških, belcev je 48 %, medtem ko je pri Googlu na tehničnih delovnih mestih zaposlenih 57 % belcev in kar 81 % moških. Na Uber pa slabo luč še posebej meče porazdelitev vodilnih pozicij. Namreč kar 78 % vseh vodilnih položajev zasedajo moški. Pri Facebooku ta podatek znaša 73 %, pri Googlu pa 76 %. Belci, ki zasedajo vodilne položaje, so prav tako pri vseh treh podjetjih v veliki večini – Uber 77 %, Facebook 71 %, Google 70 %.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku