Programska in razvojna orodja
26.11.2015 09:49
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google manipuliral?

Obsedenost s ključnimi besedami in vzpon Googla
Obsedenost s ključnimi besedami in vzpon Googla

Glavno vodilo Googla se že od ustanovitve podjetja ni spremenilo in sicer, ne bodi zloben. Vendar pa se kot kaže tega niso držali googlovi zaposleni, ki so zadolženi za razvoj in vzdrževanje algoritmov na podlagi katerih iskalnik razvršča rezultate na svoji strani. Javna skrivnost zadnjih let je namreč bila, da so pri googlu rezultate konkurenčnih podjetij umeščali nižje in s tem neposredno škodovali tem podjetjem. Med najbolj znanimi sta ameriška Yelp in TripAdvisor.

CEO podjetja Yelp, Jeremy Stopelmann, in tudi CEO podjetja TripAdvisor, Stephen Kaufer, sta s pomočjo družbenih omrežij večkrat opozorila na težavo in jo prikazala s pomočjo fotografij zaslonov na pametnih telefonih. Uporabniki, ki so v iskalnik vpisali npr. tripadvisor hilton, med prvimi zadetki niso prejeli povezave za rezervacijo namestitve na spletni strani TripAdvisor ampak najprej googlove zadetke. Šele spodaj na prvi strani se je nahajala povezava na spletno stran TripAdvisor. Glede na to, da se večina klikov na povezavo izvede v primeru prvih treh povezav je škoda, ki jo pri Googlu s tem povzročajo omenjenima podjetjema velika.

Pri Googlu trdijo, da gre za napako v algoritmih. Prav tako zatrjujejo, da se bo napaka odpravila. Vendar pa se zdi, da napaka ni bila slučajna. Ameriški časnik Wall Street Journal je v namreč razkril e-pošto, ki so si jo med sabo pošiljali odgovorni pri Googlu. Vsebina se nanaša na obnašanje iskalnika, ko uporabniki poleg splošnega iskalnega pojma vnesejo naziv podjetja za katerega se smatra, da je konkurenčno Googlu. Ker se je to dogajalo še v času, ko je pri Googlu bila zaposlena Marissa Mayer, gre sklepati, da delovanje iskalnika ni bilo slučajno saj bi v nasprotnem primeru googlovi inženirji delovanje iskalnika popravili.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku