Računalništvo, telefonija
18.08.2020 08:58
Posodobljeno 10 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google olajšal vizualno iskanje s pomočjo umetne inteligence

Aplikacija Google Lens nam bo zagotovo olajšala marsikatero opravilo.
Aplikacija Google Lens nam bo zagotovo olajšala marsikatero opravilo.

Mobilna aplikacija Google Lens, ki je bila že leta 2017 predstavljena skupaj s telefonom Google Pixel 2, omogoča iskanje tako, da stvari enostavno poslikamo s fotoaparatom telefona, ki nam nato na spletu poišče izdelek oziroma predmet. Ker gre za tehnologijo z neverjetnim potencialom, so se pri Googlu že leto kasneje odločili, da jo ponudijo še ostalim uporabnikom pametnih mobilnih naprav Android. Od takrat pa je mobilna aplikacija Google Lens na voljo na številnih pametnih mobilnih telefonih, enaka tehnologija pa je vključena še v druge Googlove aplikacije in sisteme, kot sta Google Photos in Google Assistant ter celo v samo Googlovo aplikacijo, s pomočjo katere bodo uporabniki telefonov iPhone lahko izkoristili prednost kamere. Prepoznate jo po ikoni, kot jo poznamo tudi pri zajemanju fotografij – sestavljajo jo robovi kvadrata s piko v sredini.

Za kaj je danes uporabna mobilna aplikacija Google Lens v navezi z umetno inteligenco? Dejansko lahko omenjeno aplikacijo uporabljamo za veliko stvari, najbolj koristna pa je sposobnost prevajanja besedil. Vse, kar moramo narediti je to, da fotoaparat mobilne naprave usmerimo v napis ali del besedila, in ta bo preveden, pri čemer je treba predhodno nastaviti želene jezike. Poleg tega je Google Lens sposoben prepoznati živali in rastline, odlično deluje v navezi s skeniranjem QR kod in drugih vrst črtnih kod, ena izmed praktičnih možnosti pa je raziskovanje bližnjih krajev in odkrivanje restavracij ali bližnjih trgovin, ko smo v krajih, ki jih sploh ne poznamo.

Uporaba mobilne aplikacije Google Lens je sila enostavna. Zagnati moramo le aplikacijo, izbrati eno od možnosti, ki so na voljo ter usmeriti kamero telefona v pravo smer. Takoj zatem se nam bodo rezultati pojavili na zaslonu mobilne naprave. Seveda ne gre pričakovati čudežev, saj umetna inteligenca ni popolna, a še vedno opravi delo z odliko. Več o uporabni aplikaciji Google Lens z umetno inteligenco pa si lahko preberete na povezavi https://lens.google.com/.


Prijavi napako v članku