Operacijski sistemi
03.01.2017 23:14
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google in Fiat Chrysler najavila tesno sodelovanje

Android 7.0 Nougat za osebne računalnike vas zagotovo ne bo razočaral, če ga boste preizkusili.
Android 7.0 Nougat za osebne računalnike vas zagotovo ne bo razočaral, če ga boste preizkusili.

Avtomobilska panoga je nov trg na katerem se borijo vsa večja tehnološka podjetja in Googlu je očitno uspelo na svojo stran pridobiti eno izmed največjih avtomobilskih podjetij, Fiat Chrysler. Platforma Android bo namreč postala sestavni del vseh Infotainment sistemov v prihodnjih vozilih.

Pri tem pa ne gre za klasično integracijo operacijskega sistem Android, ki jo poznamo iz pametnih telefonov. Slednji vsi več ali manj ponujajo podobno uporabniško izkušnjo. Proizvajalci pametnih telefonov samo dodajo svoje aplikacije in vizualno podobno. Oboje ponavadi vpliva na slabše delovanje operacijskega sistema. V primeru sodelovanja s Fiat Chrysler so se pri Googlu odločili stopiti korak nazaj in zasnovo uporabniškega vmesnika popolnoma prepustiti avotmobilskemu proizvajalcu. S tem na prvi pogled sploh ne bo moč opaziti, da sistem deluje na platformi Android. Bodo pa imeli vozniki dostop do vseh googlovih aplikacij.

Zakaj Google to počne na tak način je jasno. Avtomobilski proizvajalci Infotainment sisteme jemljejo kot podaljšek lastnega razvoja vozil zato se, kot je v primeru podjetja Audi, mnogokrat odločijo za razvoj lastnih alternativ. S tem je na trgu veliko več konkurence. Vendar pa googlova platforma ni zastonj. Kot smo lahko izvedeli s strani podjetja Porsche, Google zahteva veliko informacij o tem kdaj in kam se vozite. Iz tega razloga se pri Porsche niso odločili za Android ampak izključno za applovo alternativo CarPlay. Slednji naj nebi vohunil za uporabniki in tako voznikom ponujal potrebno zasebnost.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku