Aplikacije in dodatni programi
20.10.2020 12:00
Posodobljeno 8 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google in Apple skupaj nad koronavirus

Google je nedavno pripravil spletno stran, kjer lahko uporabniki pridobijo informacije in vire o virusu COVID-19.
Google in Apple skupaj nad koronavirus
Google in Apple skupaj nad koronavirus

Google in Apple sta skupaj razvila sistem za obveščanje o izpostavljenosti na podlagi skupnega čuta za odgovornost glede pomoči vladam in globalni skupnosti v boju proti pandemiji z beleženjem stikov. Tako Google kot Apple sta za sedaj zakopala bojni sekiri.

Beleženje stikov je način, ki jo trenutno uporabljajo države, natančneje organi za javno zdravje, da lahko na preprost in anonimen način stopijo v stik z vsemi, ki so bili v stiku z okuženo osebo in imajo večjo možnost za razvoj novega koronavirusa. Na tak način naj bi obvladovali nevarnost novih izbruhov, kar naj bi pripomoglo k vračanju družbe nazaj v vsakodnevne tirnice življenja.

Načini za beleženje stikov so ključni za preprečevanje novih okužb in posledično širjenja okužbe. Največjo težavo pri na novo odkritih okužbah predstavlja predvsem sledenje stikov. Pri tem zelo prav pride aplikacija, ki je nameščena na vaš pametni telefon in deluje v ozadju. Pri potrjeni okužbi okuženi zgolj vnese kodo, ki mu jo je posredoval epidemiolog, nato pa sistem razpošlje obvestila vsem ljudem, ki so bili v stiku z okuženim. Hitro, enostavno in predvsem najpomembneje – anonimno. Aplikacije razvijajo lokalni organi za javno zdravje in nikakor ne Google ali Apple, zato je bojazen pred množičnim nadzorom brezpredmetna.

Največjo skrb pri delovanju teh aplikacij pri ljudjeh povzroča vprašanje zasebnosti. Večina jih namreč zmotno predvideva, da so te aplikacije zgolj “pijavke”, ki zbirajo in razpošiljajo vaše osebne podatke na vse mogoče strežnike po vsem svetu, in da se obdelujejo brez vednosti uporabnika.

Resnica je pa povsem drugačna. Teh podatkov ne vidi ne Google in ne Apple. Prav tako so zbrani podatki zgolj naključni ključi, katerih ni nikakor mogoče identificirati in se po 14 dneh samodejno izbrišejo (tolikšna je namreč inkubacijska doba virusa). Aplikacije prav tako ne zbirajo osebnih podatkov niti jih za svoje delovanje ne potrebujejo. Za vse, ki pa tem trditvam ne verjamejo, je na voljo razvojna koda aplikacije, da se lahko o tem prepričajo sami.

Kako deluje:

Ko uporabnik namesti aplikacijo in omogoči sistem za obveščanje o izpostavljenosti, aplikacija ustvari naključni identifikacijski ključ, ki je edinstven za vašo napravo. Tako je mogoče zagotiviti, da se na podlagi teh ključev nikakor ne more ugotoviti identitete ali lokacije uporabnika. Ti ključi se tudi spreminjajo vsakih 10-20 minut.

Vaš telefon in telefoni v neposredni bližjini si izmenjujejo te naključno ustvarjene ključe preko povezave bluetooth. Pri tem ni potrebno, da je aplikacija odprta.

Nato vaš telefon enkrat dnevno preverja vse naključno pridobljene ključe s potrjenimi primeri koronavirusa in jih primerja s svojim seznamom. Vsak ključ se hrani do 14 dni, kolikor je inkubacijska doba koronavirusa, nato se izbrišejo.

Telefon nato občasno preverja vse naključne ID-je, povezane s potrjenimi primeri bolezni COVID-19, in jih primerja s svojim seznamom.

Če aplikacija zazna, da je velika možnost, da ste bili v stiku z okuženo osebo, vas o tem obvesti in vam predlaga nadaljnje korake. Sami nadzorujete prejemanje obvestil – aplikacija deluje samo, če ji to dovolite. Če si premislite, jo lahko kadarkoli izklopite. Aplikacije ne potrebuje dostopa do lokacije – deluje in uporablja le tehnologijo bluetooth.

Google, Apple in drugi ne vidijo vaših osebnih podatkov – celoten postopek delovanja se odvija na vašem telefonu in ne na oddaljenih strežnikih. Za delovanje aplikacija ne potrebuje osebnih podatkov niti telefonske številke.

Ta sistem lahko uporabljajo le in zgolj organi za javno zdravje. Aplikacije morajo pred objavo v spletni trgovini izpolnjevati določene pogoje zasebnosti, varnosti in uporabi podatkov.

Več o tem si lahko preberete na povezavi -> https://www.google.com/intl/sl_si/covid19/exposurenotifications

Aplikacijo Ostani zdrav, katero uporabljamo v Sloveniji za obvešanje o izpostavljenosti novemu koronavirusu, lahko preneste na spodnjih povezavah. Več nas aplikacijo uporablja, manjša je možnost nadaljnjih okužb.

Google -> https://play.google.com/store/apps/details?id=si.gov.ostanizdrav

Apple -> https://apps.apple.com/us/app/id1527561313

Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone Android aplikacije

Prijavi napako v članku