Računalništvo, telefonija
13.11.2020 07:41
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google Foto kmalu ne bo več brezplačen

Google Foto bo brezplačen le še do 1. junija leta 2021.
Google Foto bo brezplačen le še do 1. junija leta 2021.

Uporabniki mobilnih naprav Android ali iOS, ki posnamejo veliko fotografij in videoposnetkov, zagotovo obožujejo storitev Google Foto (Google Photos). Ta namreč omogoča samodejno in brezplačno shranjevanje ter samodejno organiziranje fotografij. Brezplačno varnostno kopiranje neomejenega števila fotografij in videoposnetkov je sicer omejeno na posnetke v velikosti 16 milijonov slikovnih točk oziroma 1080p, a to je za večino več kot dovolj. Poleg tega lahko do njih dostopamo s katerega koli telefona ali računalnika na spletnem naslovu photos.google.com.

Na žalost pa kmalu ne bo več mogoče brezplačno shranjevati visokoločljivih fotografij in videoposnetkov v okviru storitve Google Foto. S prvim junijem 2021 bo namreč podjetje Google spremenilo politiko shranjevanja večpredstavnostnih vsebin. Uporabnik bo imel na voljo do največ 15 gigabajtov razpoložljivega prostora, za več pa bo moral zakupiti naročnino Google One. Ta omejitev se bo nanašala na vsebine, ki bodo shranjene po prvem juniju leta 2021. To naj bi uporabnikom dalo dovolj časa, da bodo prenesli fotografije in videoposnetke k drugemu ponudniku, v kolikor bodo to želeli.

Naročnina na storitev Google One ni pretirano draga, zato Google načrtuje, da bo na račun nove politike kar nekaj zaslužil. Za 100 gigabajtov spletnega prostora bo treba računalniškemu gigantu odšteti 1,99 evra na mesec oziroma 19,99 evra na leto, za 200 gigabajtov pa 2,99 evra na mesec oziroma 29,99 evra na leto. Najzahtevnejšim uporabnikom je na voljo paket z dvema terabajtoma spletnega prostora, zanj pa bo treba odšteti 9,99 evra na mesec oziroma 99,99 evra na leto. Pri tem velja omeniti, da omenjena omejitev ne velja za uporabnike telefonov družine Pixel.


Prijavi napako v članku