Računalništvo, telefonija
29.09.2011 09:12

Deli z drugimi:

Share

Google digitaliziral najstarejši biblijski rokopis

Pet digitaliziranih zvitkov iz Mrtvega morja, vključuje besedila Velikega Izaije, Pravilo o skupnosti, komentar na Zvitek Habakuk, Zvitek Templja in Zvitek o vojni.
Pet digitaliziranih zvitkov iz Mrtvega morja, vključuje besedila Velikega Izaije, Pravilo o skupnosti, komentar na Zvitek Habakuk, Zvitek Templja in Zvitek o vojni.

Izraelski muzej je danes predstavil “Projekt zvitkov iz Mrtvega morja” (Dead Sea Scrolls Digital Project), ki uporabnikom omogoča brskanje in raziskovanje starodavnih svetopisemskih rokopisov v izjemni ločljivosti. Projekt, ki je bil razvit v sodelovanju z Googlom, uporabnikom omogoča dostop do starih rokopisov izjemno visokih ločljivosti, s hitrim nalaganjem in sposobnostjo iskanja ter kratkimi video posnetki s pojasnili in dodatnimi informacijami o besedilih in njihovi zgodovini. Zvitki iz Mrtvega morja, ki vsebujejo najstarejše znane svetopisemske rokopise, ponujajo kritičen vpogled v judovsko družbo za časa Drugega templja, ob rojstvu Jezusa Kristusa in času Rabinskega judovstva. Do sedaj je digitaliziranih pet zvizkov iz Izraelskega muzeja, ki so objavljeni na http://dss.collections.imj.org.il/.

Pet digitaliziranih zvitkov iz Mrtvega morja, vključuje besedila Velikega Izaije, Pravilo o skupnosti, komentar na Zvitek Habakuk, Zvitek Templja in Zvitek o vojni. Za temeljito proučevanje rokopisov je na voljo izjemna povečava, katera človeškemu očesu razkriva do zdaj nevidne podrobnosti, zahvaljujoč digitalnim fotografijam ultra-visoke resolucije fotografa Ardona Bar-Hama. Z več kot 1.200 milijonov slikovnih točk, so slike skoraj 200-krat večje ločljivosti od tistih, ki prihajajo iz standardnih digitalnih kamer. Za vsako sliko so uporabljene bliskavice z UV zaščito, z izpostavljenostjo 1/4000 sekunde, s čemer se zmanjša tveganje za poškodbe izjemno občutljivih rokopisov. Digitaliziran zvitek Velikega Izaije, prav tako ponuja možnost iskanja po stolpcih, poglavjih in verzih, skupaj z orodji za prevajanje v angleščino

“Projekt zvitkov iz Mrtvega morja, prispeva k ohranjanju pomembnega dela svetovne dediščine, prav zaradi tega je preko interneta dostopen vsem”, je dejal profesor Yossi Matias, direktor Googlovega centra za raziskave in razvoj v Izraelu. Sam projekt financira George Blumenthal in Center za Spletne Judovske študije, ki sta tudi ideološka ustanovitelja projekta, kateri je starinske rokopise ponudil širši javnosti in ustvaril nov vir podatkov za znanstvenike po vsem svetu. Dr Adolfo D. Roitman, Lizbeth in George Krupp kot kustosi zbirke zvitkov in dr. Susan Hazan, kustosinja novih medijev in vodja spletnega muzeja, so kot predstavniki Izraelskega muzeja vodili projekt v sodelovanju z Eyalom Finkom, tehničnim direktorjem in Eyalom Millerjem, direktorjem za razvoj novih projektov v Googlovem centru v Izraelu.


Prijavi napako v članku