Operacijski sistemi
10.04.2012 22:00

Deli z drugimi:

Share

Google Chrome OS z uporabniškim vmesnikom Aura

Prenovljena različica operacijskega sistema Chrome OS bo bogatejša za uporabniški vmesnik Aura.
Prenovljena različica operacijskega sistema Chrome OS bo bogatejša za uporabniški vmesnik Aura.

Pred slabim letom dni so se na trgu pričeli pojavljati prvi žepni računalniki, opremljeni z Googlovim operacijskim sistemom Chrome OS. Ta se med drugim lahko pobaha z izjemno hitrim zagonskim časom in takojšnjim dostopom do svetovnega spleta. Operacijski sistem Chrome OS je torej najbolj pisan na kožo tistim, ki precejšnji del svojega delovnega in prostega časa preživijo na internetu.


Na svetovnem spletu se vse bolj šušlja, da naj bi programerji podjetja Google kmalu pripravili povsem prenovljeno različico operacijskega sistema Chrome OS. Ta naj bi bila opremljena s težko pričakovanim uporabniškim vmesnikom Aura. Novi grafični vmesnik naj bi nudil polno podporo strojnemu grafičnemu pospeševanju, kar pomeni, da bo izris grafičnih oblik potekal povsem gladko (brez »zatikanja«). Tu bo seveda mogoče poganjati tudi grafično zelo zahtevne računalniške igre.


Prenovljena različica operacijskega sistema Chrome OS bo bogatejša še za kopico novih funkcionalnosti. Med njimi bo izstopala predvsem možnost poganjanja aplikacij neposredno v zavihkih spletnega brskalnika. Iz vsega napisanega je dejansko razvidno, da Chrome OS postaja vse bolj podoben klasičnim operacijskim sistemom. Zaradi tega bo sčasoma žal postal nekoliko bolj »obsežen« in s tem posledično počasnejši. Tu velja le še omeniti, da bo novi Chrome OS združljiv z večzaslonskim načinom dela in bo omogočal upravljanje celo z datotekami formatov ar, gz in bzip2.


Prijavi napako v članku