Operacijski sistemi
26.04.2013 13:03
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google Chrome OS še ni prepričal uporabnike spleta

Raziskava podjetja ZDnet je pokazala, da naj bi bil oblačni operacijski sistem Chrome OS trenutno nameščen na zgolj 0,02 odstotka računalnikov, ki so priključeni na internet. Glavna razloga za njegovo nizko priljubljenost gre iskati predvsem v omenjeni ponudbi prenosnikov in preveliki »odvisnosti« od spletnih storitev.
Prenosnik Chromebook Pixel bo kmalu bogatejši za podporo hitremu mobilnemu omrežju 4G/LTE.
Prenosnik Chromebook Pixel bo kmalu bogatejši za podporo hitremu mobilnemu omrežju 4G/LTE.

Podjetje Google je konec februarja najavilo novo različico oblačnega operacijskega sistema Chrome OS, ki je občutno stabilnejši od predhodnika in prinaša vrsto uporabnih funkcij, ki poenostavljajo delo s prenosnimi računalniki družine Chromebook. Čeprav je računalniški gigant z njim opremil, po mnenju mnogih, trenutno najboljši kompaktni prenosni računalnik na svetu Chromebook Pixel (http://goo.gl/U3U8L), ta še ni prepričal uporabnike interneta.

Raziskava podjetja ZDnet je namreč pokazala, da naj bi bil Chrome OS trenutno nameščen na zgolj 0,02 odstotka računalnikov, ki so priključeni na svetovni splet. To z drugimi besedami pomeni, da na 10 tisoč računalniki z internetno povezavo najdemo le dva, ki sta opremljena z Googlovim oblačnim operacijskim sistemom. Glavna razloga za nizko priljubljenost operacijskega sistema Chrome OS gre iskati predvsem v omenjeni dobavljivosti prenosnikov opremljenih z njim in »strahu« uporabnikov pred »odvisnostjo« od svetovnega spleta. Operacijski sistem Chrome OS je namreč grajen okoli Googlovih oblačnih storitev in čeprav ponuja tudi možnost lokalnega shranjevanja podatkov, je brez internetne povezave bolj kot ne neuporaben.

Strokovnjaki so prepričani, da lahko Google z operacijskim sistemom Chrome OS uspe le, če bo ta prednameščen na bogati paleti kompaktnih in cenovno dostopnih prenosnikov ter bo uporabniku ponujal več »svobode« v načinu brez dostopa do svetovnega spleta. V nasprotnem primeru bi lahko ta že letos odšel v večna lovišča.


Prijavi napako v članku