Računalništvo, telefonija
09.11.2007 08:58

Deli z drugimi:

Share

Genis z Ariusom nad trg rešitev e-uprave

Genis je s srbskim podjetjem Arius a.d. podpisal sporazum o poslovno-tehničnem sodelovanju na področju informacijskih rešitev za elektronsko poslovanje javne uprave. Sporazum obravnava skupen nastop podjetij na razpisih za elektronsko poslovanje javne uprave v Srbiji in Srbski krajini. Pogodba pomeni pomemben korak pri prenašanju slovenskega znanja in izkušenj iz elektronskega poslovanja javne uprave na države v regiji.

V okviru sporazuma je podjetje Arius zadolženo za pridobivanje projektov ter vzdrževanje rešitve. V Genisu bodo poskrbeli za projektno vodenje, izdelavo specifikacij ter projektiranje poslovnega in podatkovnega modela. Podjetji pa bosta sodelovali pri izgradnji in vpeljavi informacijskih rešitev v poslovanje javne uprave.

“V podjetju Arius želimo srbski javni upravi ponuditi vrhunske izdelke, zato smo se obrnili na slovensko znanje in izkušnje, saj je Slovenija na področju elektronskih storitev javne uprave na drugem mestu v EU,” je pojasnil Slobodan Paunović, direktor podjetja Arius a.d.

“Genis javnim upravam v regiji ponuja standardno in zanesljivo elektronsko poslovanje. Gre predvsem za prenos dobrih praks iz Slovenije ter vpeljavo pristopov registrsko organizirane javne uprave,” je poudaril Stane Štefančič, direktor podjetja Genis.

Glavno področje sodelovanja so temeljni državni registri prebivalstva, na primer Centralni register prebivalstva, Matični register in Register stalnega prebivalstva. Genis bo tako sodeloval tudi pri prenovi delovanja srbskega Ministrstva za notranje zadeve na področju upravnih notranjih zadev v registrsko organizirano javno upravo. Podjetji bosta sodelovali tudi na področju informacijske podpore za izdajanje biometričnih potnih listin in drugih osebnih listin.

V Genisu so za slovensko javno upravo že izdelali vse temeljne državne registre na osnovi arhitekture osrednjega hranjenja podatkov o prebivalstvu in koncepta SOA, ki zagotavlja povezovalne storitve in podatke vsem zakonsko upravičenim uporabnikom podatkov o prebivalstvu. Osnovni register je Centralni register prebivalstva (CRP), ki je povezan z ostalimi registri, informacijskimi sistemi in aplikacijami javne uprave. Podatki iz CRPja se uporabljajo skladno z zakonodajo, za potrebe statistik, notranjih zadev, zdravstveno varstvo in zavarovanje, davke in carino, državno varnost, geodetske storitve, regionalno planiranje in ekološko zaščito, za zaposlovanje in trg delovne sile, pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pravosodje, izobraževanje, socialno varstvo ter druge uporabnike in upravljavce zbirk podatkov, ki so opredeljeni z zakonom. CRP z ostalimi registri, na primer Matični register, Register stalnega prebivalstva, Register osebnih listin in drugi, je temelj za odpravo administrativnih ovir ter s tem učinkovito in državljanom prijaznejše poslovanje slovenske javne uprave.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več
Zlati partner

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več

GOinfo d.o.o.

Prvomajska ulica 37, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 335 07 00
GOinfo d.o.o. iz Nove Gorice je eno izmed prvih računalniških podjetij v Sloveniji, ki je razvilo lastno programsko opremo za vodenje poslovanja v proizvodnih podjetjih na PC platformi, ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več