Telefoni
18.08.2022 12:05

Deli z drugimi:

Share

Galaxy S23: Vse, kar vemo o Samsungovem paradnem konju leta 2023

O novem Galaxyju S23 še ni veliko znanega, se pa že kažejo prvi obrisi naprave - kaj nam ta prinaša? Enake tri modele serije, podobne specifikacije in baterijo, cena in datum izida pa zaenkrat ostajata veliki neznanki.

Samsung še vedno ni uradno napovedal novega Galaxy S23 – enega najbolj težko pričakovanih pametnih telefonov leta 2023. Na srečo ima podjetje pri izdajah strojne opreme dosleden in predvidljiv urnik. Podrobnosti in natančne specifikacije v zvezi z modelom S23 ostajajo tako precej nejasne, vendar se nekaj zgodnjih lastnosti že kaže, nas pa je zanimalo, kaj lahko pričakujemo.

Medtem ko čakamo na uradno potrditev in več podrobnosti o novem modelu, je tu kratek pregled vsega, kar vemo do zdaj.

Modeli

Podobno kot pri predhodnih serijah Galaxy S22 in Galaxy S21 pričakujemo, da bo Galaxy S23 na voljo v treh različicah: Galaxy S23, S23+ in S23 Ultra.

“Običajni” S23 naj bi ponujal osnovno izkušnjo Galaxyja S23 v manjšem ohišju in po najnižji ceni. S23+ bo verjetno ponujal večji zaslon in bolj vzdržljivo baterijo v zameno za višjo ceno. Za uporabnike, ki želijo najboljše, kar Samsung ponuja, pa je tukaj S23 Ultra.

Vse našteto drži ob predpostavki, da bo Samsung še naprej sledil svoji običajni dinamiki izdajanja novih naprav. Leta 2021 smo dobili S21, S21+ in S21 Ultra. Leta 2022 smo dobili modele S22, S22+ in S22 Ultra. Vse kaže, da nimamo razloga predvidevati, da bo Samsung letos spremenil to strategijo, zato se za zdaj zdijo modeli S23, S23+ in S23 Ultra precej verjetni.

Specifikacije

O strojnih specifikacijah Galaxyja S23 smo slišali le nekaj podatkov glede procesorja. Na žalost so si informacije nekaterih virov nasprotovale. Govori se, da si Samsung prizadeva, da bi s svojimi paradnimi konji leta 2025 zagotovil procesor, ki bo ekskluziven za Galaxy, zato je čipovje za S23 v zraku. Medij Business Korea je zapisal, da bo Samsung sodeloval z MediaTekom in verjetno uporabil procesor Dimensity 9000 ali kaj podobnega. Drug vir informacij pa je na Twitterju odločno zapisal, da do partnerstva ne bo prišlo.

Po mnenju analitika Ming-Chi Kuoa je najverjetnejši scenarij, da bo Galaxy S23 opremljen s procesorjem Snapdragon 8 Gen 2. Kuo pravi, da bo Qualcomm zagotavljal procesorje za celotno linijo S23, kar se glede na Samsungovo osredotočenost na izdelavo novih čipov zdi logično. Po besedah Kuoja Samsung meni, da Exynos 2300 ne more močno konkurirati najnovejšim Qualcommovim čipom. Zato naj bi bilo za opremljanje celotne linije S23 odgovorno “third-party” podjetje, kar je v nasprotju s prejšnjim razmerjem 70 : 30 pri modelu S22. Ta napoved se ujema s partnerstvom, ki sta ga Samsung in Qualcomm napovedala konec julija, ko je bilo potrjeno, da bomo še naprej srečevali “Snapdragon procesorje v Samsung Galaxyjih, vključno s pametnimi telefoni, osebnimi računalniki, tabličnimi računalniki, razširjeno resničnostjo in drugimi napravami”.

Kamera

Kljub splošnemu pomanjkanju informacij o telefonu so kamere novega Galaxyja S23 poskrbele za nekaj precej glasnih šptekulacij. Ena od večjih govoric je, da bo pametni telefon po podatkih podjetja Ice Universe imel glavno kamero HP2 z 200 milijoni slikovnih pik. Čeprav se to vsekakor sliši impresivno, je treba opozoriti, da bi naj imel model S22 po govoricah tudi objektiv z 200 milijoni točk (kar se na koncu ni zgodilo). Razlika je tokrat v tem, da je informacije potrdilo več različnih virov, na primer Korean IT News. Samsung je pred kratkim pokazal tudi svojo najnovejšo generacijo kamere 200 MP, ki prinaša velike izboljšave za svetlejše in podrobnejše slike.

Po podatkih portala GalaxyClub bo imel S23 nadgrajeno sprednjo 12 MP kamero. Poleg sprednje kamere pa je GalaxyClub komentiral tudi eno od zadnjih kamer in dejal, da bo S23 opremljen z enakim 10 MP teleobjektivom, kot je bil na modelu S22.

Baterija

Govori se, da bo imel telefon S23 enako baterijo z zmogljivostjo 5000 mAh, kot jo ima Galaxy S22 Ultra. S22 Ultra ima solidno življenjsko dobo baterije in tudi čas polnjenja, vendar ne izstopa med super hitrimi hitrostmi polnjenja, kot recimo OnePlus, Xiaomi, Honor in drugi. Če bo celotna linija S23 opremljena z vsaj 5000 mAh celicami, se ne bomo pritoževali.

O zmožnostih brezžičnega polnjenja telefona S23 še ni bilo govora, vendar glede na to, da brezžično polnjenje že leta podpira serija Galaxy S, lahko domnevamo, da ga bo podpirala tudi celotna linija S23. Hitrosti in podprte moči za brezžično polnjenje v telefonu S23 še niso znane.

Datum izida in cena

Ker Samsung o modelu S23 še ni uradno spregovoril, nimamo natančnega datuma izida. Sklepamo lahko edino po koledarju, ki mu Samsung sicer sledi na letni ravni. Galaxy S22 je bil predstavljen februarja 2022, S21 januarja 2021, S20 pa marca 2020. Na podlagi tega lahko sklepamo, da bo S23 predstavljen v prvih mesecih leta 2023, natančneje konec januarja ali februarja, glede na pretekli dve izdaji paradnih konjev.

Točen datum je odvisen od Samsunga, bomo pa o njem verjetno slišali šele, ko se bomo približali temu roku. Vedno obstaja možnost, da zaradi pomanjkanja delov in težav v proizvodnji prišlo do zamude pri izdaji. Ne glede na vse je bil Samsung dosleden pri številnih izdajah strojne opreme, odkar je COVID-19 postal splošno razširjena težava. Če ne bo prišlo do drugih večjih težav v dobavni verigi, lahko z gotovostjo trdimo, da bo S23 na trg prišel pravočasno.

Cena je še ena neznana podrobnost. Za kontekst: cena Galaxy S22 se začne pri 799 dolarjih, cena S22+ se začne pri 999 dolarjih, cena S22 Ultra pa se začne pri 1199 dolarjih. Samsung lahko ohrani točno te cene za serijo S23, vendar se lahko glede na tržne in gospodarske razmere cena zviša tudi za 50 ali 100 USD na model.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več

PC7 d.o.o.

Cesta Andreja Bitenca 68, 1000 Ljubljana, Tel: 01 519 70 65
Podatki so neverjetno močno sredstvo in v vsakem poslu sprožijo val rasti in razvoja. V napačnih rokah pa lahko povzročijo veliko škode. Zato je treba prizadevanja usmeriti v ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več