Računalništvo, telefonija
26.10.2019 09:30
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Futuristično orožje za ameriške oborožene sile

Laserski topovi bodo z leti postajali vse zmogljivejši in kompaktnejši!
Laserski topovi bodo z leti postajali vse zmogljivejši in kompaktnejši!

Najmočnejša vojska sveta je v sodelovanju s partnerskim podjetjem Raytheon že pred časom razvila novo vrsto orožja, ki bi lahko pomenilo celo začetek novega obdobja v vojskovanju. Gre za izjemno zmogljiv visokoenergetski laserski top, ki lahko pri polni obremenitvi v eno točko sprosti ogromno toplotne moči. Ker je laserski top opremljen še z natančnim radarskim sistemom, lahko v le nekaj sekundah brez težav sestreli celo manjše brezpilotno izvidniško letalo ali leteči dron.

Moč laserskih topov s kodno oznako HELWS trenutno znaša nekaj deset kilovatov, ti pa so sedaj nameščeni na oklepnih vozilih ameriških oboroženih sil. Pri tem je zanimivo, da za napajanje zmogljivega topa zadošča napetost zgolj 220 voltov. Ameriška vojska bo že v naslednjem letu preizkusila precej močnejše laserske topove. Njihova moč naj bi se gibala okoli 50 kilovatov, kar bo precejšnja izboljšava v primerjavi z obstoječimi sistemi. Pravi preskok pa se pričakuje do leta 2022, saj naj bi imela ameriška vojska v operativni rabi laserske topove moči 100 kilovatov.

Laserski topovi moči 100 kilovatov bi lahko brez večjih težav na tla spravili brezpilotna letala, helikopterje in celo letala, ki letijo na nižjih višinah. Čeprav zmogljivost laserskega topa še ne bo dovolj za uničenje vodenega izstrelka, naj bi ga ta dovolj poškodoval, da ne bo več uporaben. Ta bi lahko uničil občutljive senzorje na izstrelku in ga s tem “oslepel”, kar pomeni, da ta ne bo več zmožen zadeti želenega cilja.


Prijavi napako v članku