Programska in razvojna orodja
18.07.2011 15:10

Deli z drugimi:

Share

Fotografski bršljan

Storitev Photovine se osredotoča izključno na fotografije iz mobilnega telefona.
Storitev Photovine se osredotoča izključno na fotografije iz mobilnega telefona.

Čeprav na prvi pogled ne zgleda tako, je aplikacija Photovine najnovejši projekt podjetja Google. Natančneje, gre za projekt, ki ga je prvotno predstavilo podjetje Slide, katerega pa je Google nedavno prevzel. Photovine je v bistvu kombinacija storitev za izmenjavo fotografij in družbene mreže. Za razliko od obstoječih storitev in družbenih mrež, se storitev Photovine osredotoča izključno na fotografije iz mobilnega telefona. Glavna ideja je, da so slike prikazane v obliki pretočne vsebine, podobno kot deluje Twitter, le da so v tem primeru namesto tekstovnih sporočil, v ospredju slike. Te pretočne vsebine (ali Streame) Photovine naziva “vines”, kar zveni precej logično, če vemo, da vine v angleščini pomeni trto (na primer vinska trta ali bršljan). Photovine je storitev, ki bo povezala uporabnike z enakimi interesnimi skupinami slik. Uporabniki bodo lahko delili svoje fotografije, ki so povezane z določeno temo, npr: »Kaj naj počnemo ob koncu tedna” ali “Skrivnosti plišastih igrač” ali preprosto začnete z novo temo.

Nova storitev za enkrat še ni aktivna, vendar pa je na strani Photovine.com, možno zaprositi za testno različico servisa. Prav tako si lahko ogledate promocijski filmček, ki na kratko pojasnjuje pomen storitve. Glede na pričakovanja, se v filmčku veliko slika, vendar je zanimivo, da vsi uporabniki uporabljajo iPhone in ne telefon z operacijskim sistemom Android. Aplikacija Photovine je že na voljo na Applovi App Store trgovini, vendar pri Googlu pravijo, da inženirji že trdo delajo na dokončanju verzija za naprave Android. Čeprav Google v zadnjih tednih močno promovira svojo družabno mrežo Google+, se zdi, da Photovine ne bo postal zgolj njen sestavni del. Natančneje, Google+ že ima odlično podporo za izmenjavo fotografij preko storitve Google Photos (prej znane kot Picasa) in kot stvari stojijo zdaj, bo Photovine ciljal na nekoliko drugačen profil uporabnikov.

Kar nas veseli je dejstvo, da bodo naprave Android končno dobile dobro in brezplačno aplikacijo za fotografiranje in urejanje fotografij. Obstoječe aplikacije iz Android Marketa žal niso nič posebnega, povrh vsega pa niso niti brezplačne. Na drugi strani, uporabniki Applovih naprav nimajo prav veliko razlogov za praznovanje, saj je za njih že dolgo na voljo odlična aplikacija Instagram.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku