Avtomoto
01.08.2022 12:04
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ford preizkuša robotsko polnjenje električnih vozil kot pomoč voznikom invalidom

Foto: Ford
Foto: Ford

Projekt je za zdaj raziskovalne narave, v prihodnosti pa bi lahko postal vsakdanji pojav na polnilnih postajah.

  • Ford razvija robotsko polnilno postajo, ki bi lahko invalidnim voznikom pomagala pri procesu polnjenja električnih vozil.
  • Robote po meri izdeluje univerza Dortmund v Nemčiji, vendar gre trenutno izključno za raziskovalni projekt.
  • Ford trdi, da bi razvoj sistema lahko privedel do bolj učinkovitega polnjenja, ki bi obenem skrajšal čas polnjenja.

Kar je za mnoge samoumevno, je za posameznike s posebnimi potrebami velika neprijetnost, vključno s polnjenjem rezervoarja za gorivo ali pa priklop in izklop električnega vozila na polnilni postaji. Ford se je zato odločil, da bodo preizkusili robotsko polnilno postajo, ki bi voznikom omogočala, da parkirajo blizu robota, kot pri kateri koli drugi črpalki ali polnilnici, ta pa bi se s pomočjo kamere in senzorjev samodejno priklopil na vozilo.

Eden največjih proizvajalcev avtomobilov je opravil tudi študijo v Evropi, ki je pokazala, da bi 61 % voznikov s posebnimi potrebami kupilo električno vozilo samo, če bi bilo polnjenje enostavnejše. Ford pravi, da bi lahko njihove robotske polnilne postaje namestili na parkirne klančine, na parkirna mesta za invalide, v vozne parke ali celo v domove voznikov. Zaenkrat je to le raziskovalni projekt, ki veliko obeta. Ford pa želi narediti nadaljnji projekt z Ionity, evropskim podjetjem za postavljanje polnilnih omrežij, s katerim bi še izpopolnili originalno idejo.

Ford pa ni edini in ne prvi, ki se je domislil robotizacije postopka polnjenja. Podjetje EV Safe Charge si prav tako prizadeva za uvedbo robotske polnilne postaje z imenom Ziggy, ki bo namenjena polnjenju električnih vozil na parkirnih klančinah. Za razliko od Fordovega sistema, Ziggy nima možnosti samostojnega vklopa ali izklopa. Tudi Tesla in Volkswagen sta v preteklosti testirala podobne robotske sisteme.

»V prihodnosti bi lahko postopek postal popolnoma avtomatiziran, z minimalno ali ničelno vpletenostjo voznika,« so sporočili pri Fordu. »Voznik bi preprosto poslal vozilo na polnilno postajo z infrastrukturo, ki bi zagotovila, da avtonomno doseže cilj in se vrne z njega.« Ford je jasno povedal, da ta sistem ni namenjen za proizvodnjo in prodajo, vseeno pa napoveduje, da se proizvajalec osredotoča na bolj preprosto upravljanje z električnimi vozili.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Električni avtomobili Ford


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Hestia Pro d.o.o.

Rakuševa ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 421 01 70

AKTON d.o.o.

Dunajska cesta 9, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 29 00
Telekomunikacijske rešitve za vas! Slovensko podjetje Akton Communications je licencirani fiksni telekomunikacijski operater prisoten v Sloveniji in preko hčerinskih družb tudi ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več
Zlati partner

INSTATEXT d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana,
InstaText je visokotehnološko podjetje, ki se ukvarja predvsem z umetno inteligenco in obdelavo naravnega jezika. Specializirani so za razvoj storitev avtomatiziranega izboljševanja ... Več