Življenjski slog
16.09.2021 11:31

Deli z drugimi:

Share

Kako je pametna tehnologija obudila četrt stoletja stara okna?

Edinstveni produkti slovenskega visokotehnološkega podjetja GOAP, ki jih poznamo pod blagovno znamko Qubino, ne ponujajo samo inovativnih rešitev za pametni dom, pač pa obujajo k življenju tudi že skoraj odpisano tehnologijo.
Današnja pametna tehnologija lahko obudi tudi več kot četrt stoletja stara okna in jih opremi z najnovejšo ambientalno tehnologijo.
Današnja pametna tehnologija lahko obudi tudi več kot četrt stoletja stara okna in jih opremi z najnovejšo ambientalno tehnologijo.

Ni ravno prijetno, če se pokvari nekaj, kar je bistveno za varno in udobno bivanje v vašem domu, kajne? Nevšečnost je še toliko večja, če gre za nekaj tako bistvenega, kot je na primer okno. Poleg tega, da se kar naenkrat znajdete v neprezračenem, zatohlem, v primeru dežja morda celo v mokrem domu, lahko stroški popravila ali menjave oken stanejo celo premoženje.

Ravno to se je pripetilo Michaelu Fiechtnerju, ameriški stranki visokotehnološkega slovenskega podjetja GOAP, ki je svetovni inovator na področju razvoja naprav za pametni dom in avtomatizacije potniških ladij. Njihovi izdelki za pametni dom, ki temeljijo na eni izmed vodilnih komunikacijskih tehnologij Z-Wave, se na svetovnem trgu prodajajo pod blagovno znamko Qubino in sodijo med najmanjše na svetu, hkrati pa najpreprostejše za namestitev.

Menjava ali reševanje starih?

Ko so se Michaelu pokvarili (še originalni) mehanizmi za odpiranje in zapiranje petih motoriziranih strešnih oken, je imel dve možnosti. Ker so okna stara že 24 let, rezervni deli za popravilo mehanizmov ne obstajajo več, zato mu je proizvajalec priporočal nakup novih. Ker je bila ta možnost precejšen finančni zalogaj, se je odločil poiskati alternativno pot in se podal na »avanturo«, kot je sam poimenoval svojo pot reševanja starih, vendar še popolnoma uporabnih strešnih oken.

»Čudežni« izdelek

Originalni mehanizem za odpiranje oken je bil sestavljen iz »škarjastega« aktuatorja, ki ga je poganjal nizkonapetostni 24V DC motor preko polžastega zobnika. Michael je zato kupil pet linearnih verižnih 24V DC aktuatorjev, vendar takoj za tem naletel na prvo oviro. Ugotovil je, da originalni okenski krmilniki ne delujejo z notranjimi mejnimi senzorji kupljenih aktuatorjev.

Lotil se je temeljitega spletnega raziskovanja in porabil kar nekaj časa, dokler ni naletel na »čudežno rešitev tega zapletenega problema«. No, v resnici niso bile vpletene višje sile, šlo je za (popolnoma oprijemljivo) slovensko inovacijo za pametni dom, Qubinov Flush Shutter DC, ki služi upravljanju motoriziranih senčil in oken v pametnih domovih.

Flush_Shutter

»Na trgu je kar nekaj naprav za pametne domove za upravljanje motorjev z linearno napetostjo (110-240V AC), vendar sem potreboval ravno 24V DC releje. Mislim, da na tem svetu ni druge naprave, ki bi rešila mojo težavo,« je pojasnil Michael.

To tudi drži. Flush Shutter DC je unikaten produkt, saj gre za edino Z-Wave napravo na svetu, ki omogoča brezžično upravljanje (npr. preko pametnega telefona) nizkonapetostnih 12-24V DC motorjev, ki so pogosto uporabljeni pri motoriziranih oknih, notranjih senčilih, žaluzijah, ventilatorjih ipd.

Pametna tehnologija reši dan … stara okna

Ko je prejel pet Flush Shutter DC modulov, jih je povezal z originalnimi, skoraj 25 let starimi okenskimi kontrolerji in aktuatorji. Uspelo mu je celo povezati in obdržati tudi originalno stensko tipkovnico za upravljanje z okni in notranjimi žaluzijami.

Ne samo, da Michaelova strešna okna »delujejo bolje kot, ko so bila nova«, s Qubino moduli sedaj lahko postanejo celo pametna. Povezane v sistem pametnega doma jih Michael tako lahko upravlja preko svojega pametnega telefona. Še več, poveže jih lahko s temperaturnim senzorjem in ustvarja različne scenarije za avtomatsko odpiranje in zapiranje oken. Možnosti za avtomatizacijo pametnega doma so resnično lahko omejene le z domišljijo.

Pametna rešitev tudi za denarnico

Čeprav se projekt »obujanja« strešnih oken morda zdi tehnično zapleten, Michael zatrjuje, da v resnici ni tako in bi ga zmogel vsak srednje izkušen »naredi-si-sam« navdušenec. Zasluga gre tudi Qubino napravam, ki so med najmanjšimi na svetu in najpreprostejšimi za namestitev.

Nadvse zadovoljen je bil tudi nad finančnim vidikom projekta. Ne samo, da bi bila menjava oken kar visok strošek za Michaela, popravilo starih mehanizmov je tudi mnogo bolj trajnostna rešitev. Gre za izvrsten primer sodelovanja med najmodernejšo, pametno in že skoraj odpisano tehnologijo. Z malo dodatne kreativnosti in iznajdljivosti pa lahko četrt stoletja stara okna ob svojem novem začetku postanejo celo pametna.

Več o Qubino rešitvah za pametni dom si lahko preberete na www.qubino.com. (P.R.)

Vas zanima več iz te teme?
pametna mesta pametni dom

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem GOAP d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri GOAP d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem GOAP d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

MULTIMEDIJA STUDIO d.o.o.

Kraljeviča Marka ulica 19, 2000 Maribor, Tel: 02 228 26 69
Multimedija.net Podjetje Multimedija.net je na trgu izdelave spletnih strani in spletnih rešitev prisotno že od leta 2003. Na podlagi podrobne analize trga in vaše dejavnosti ... Več
Zlati partner

RMC Pro d.o.o.

Brilejeva 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 36 33, 031 475 850
Podjetje RMC Pro vam bo pomagalo pri postavljanju in uresničevanju strateških ciljev. Kolikokrat ste se kot odgovorni, kot lastnik podjetja, kot direktor, kot vodja projekta spraševali, ... Več