Telefonija
07.06.2006 18:14
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Fiksnim telekomunikacijam se obeta padec


Fiksna telefonija se umika mobilni in internetni.

Nižje cene niso ustavile upada trga fiksnih telekomunikacij v Srednji in Vzhodni Evropi. Glede na najnovejšo raziskavo analitske hiše IDC, ki je zajela osem držav v regiji (Češka Republika, Estonija, Madžarska, Latvija, Litva, Poljska, Slovaška in Slovenija), se bo število fiksnih podatkovnih linij v naslednjih petih letih zmanjševalo za 1.2% na leto in tako padlo z 22.7 na 21.4 milijona. Prav tako bo tudi prihodek v naslednjih petih letih v povprečju padal za 4.2% na leto in z 6.12 milijarde USD v letu 2006 padel na 4.97 milijarde USD v letu 2010.

“Zmanjševanje trga storitev preko fiksnih linij je neustavljivo in od operaterjev zahteva razvoj alternativnih poslovnih modelov, če želijo zadržati trenutni nivo prihodkov”, pravi Emir Halilović, višji analitik pri IDC CEMA. “Navkljub upočasnitvi rasti mobilne penetracije bo ponudba mobilnih naročnin še naprej pritegovala trenutne uporabnike fiksnih linij, saj bodo mobilne storitve postale vse bolj prilagodljive in zaradi večje konkurence tudi cenejše. Prav tako se bo promet preko fiksnih linij zmanjšal zaradi storitev VoIP, ko le-te postanejo bolj priljubljene v drugi polovici petletnega obdobja”.

Na splošno se trgi najhitreje krčijo v Estoniji, Češki Republiki, Slovaški in na Madžarskem, letošnji padec naj bi se gibal okoli 7 do 9 odstotkov. PSTN (tako govorni promet kot klicni dostop) bo letos upadel za 15.6% na Slovaškem in za 14.5% v Češki Republiki. Češka Republika in Estonija bosta v naslednjih petih letih doživeli največji padec števila povprečnih povezav na sto gospodinjstev.


Prijavi napako v članku