Računalništvo, telefonija
07.09.2019 12:15
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook v boj proti dezinformacijam o cepljenju

Cepiva vsako leto širom sveta rešijo vsaj dva milijona življenj!
Cepiva vsako leto širom sveta rešijo vsaj dva milijona življenj!

Številne znanstvene raziskave so pokazale, da ima cepljenje neposreden vpliv na zmanjšanje širjenja in pojavnosti nalezljivih bolezni. Kljub temu nekateri posamezniki in skupine s cepljenju širijo dezinformacije s pomočjo sodobne informacijske tehnologije, kar ima lahko izjemen vpliv na odnose v družbi, celo na zmanjševanje deleža cepljenih- Zaradi tega pa se številne zelo nevarne bolezni lahko nezadržno širijo ali se nekatere že pozabljene bolezni tudi vrnejo v velikem številu.

Na srečo se je v boj proti dezinformacijam povezanih s cepljenjem vključilo tudi podjetje Facebook, in sicer v sodelovanju s svetovno mednarodno organizacijo WHO. Boj v praksi poteka tako, da družbeno omrežje uporabnike pri iskanju informacij o cepivih preusmeri na spletne strani, ki vsebujejo natančne in verodostojne informacije o cepivih v več jezikih. S tem je dejansko zgotovljeno, da življenjsko pomembna zdravstvena sporočila pridejo do ljudi, ki jih najbolj potrebujejo in preprečuje širjenje laži in zmot v povezavi s cepljenjem in cepivi.

Dezinformacije o cepivih so dejansko velika grožnja globalnemu zdravju, saj lahko »obrnejo« desetletja napredka v boju proti nalezljivim boleznim, ki bi se lahko enostavno preprečile. Smrtonosne nalezljive bolezni, kot so ošpice, davica, hepatitis, polio, kolera in rumena vročina, lahko namreč enostavno preprečimo s cepljenjem. Podjetje Facebook se bo v boj proti dezinformacijam o cepljenju najprej spravilo na družbenih omrežjih Facebook in Instagram, poznavalci pa so prepričani, da se mu bodo kmalu pridružili tudi druga večja družbena omrežja, in sicer v korist splošnega zdravja.


Prijavi napako v članku