Facebook
01.08.2011 05:52
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook želi ukinitev anonimnosti na internetu

Bi žrtvovati svobodo na internetu v zameno za rahlo zmanjšanje internetnih zlorab in kriminalnih dejanj?
Bi žrtvovati svobodo na internetu v zameno za rahlo zmanjšanje internetnih zlorab in kriminalnih dejanj?

Da se Facebook vse bolj vtika v življenje uporabnikov svojih storitev, ni novost. Tokrat je vodstvo priljubljenega socialnega omrežja šlo še korak dlje, saj je njihova direktorica marketinga napovedala oster boj proti anonimnosti na svetovnem spletu. Randi Zuckerberg, sestra ustanovitelja Facebooka, je namreč trdno prepričana, da bi s tem dosegli znatno znižanje tako števila internetnih zlorab kot spletnih kriminalnih dejanj.

Randi Zuckerberg kot prvi ukrep v smeri ukinitve anonimnosti na svetovnem spletu predlaga prepoved uporabe vzdevkov. To pomeni, da bi se vsi uporabniki svetovnega spleta morali identificirati s pravim imenom in priimkom. Direktorica marketinga najbolj priljubljenega socialnega omrežja je prepričana, da bi se zaradi tega internetni uporabniki pričeli obnašati bolj odgovorno do vsebin, ki jih objavljajo na spletu.

Randi Zuckerberg je o svoji zamisli o ukinitvi anonimnosti na svetovnem spletu prvič spregovorila na okrogli mizi o spletnem nadlegovanju. Čeprav bi se z ukinitvijo anonimnosti število internetnih zlorab in spletnih kriminalnih dejanj po vsej verjetnosti občutno zmanjšalo, bi to povsem ohromilo svobodo govora. Mnogi računalničarji bi imeli precejšnje težave z organi pregona in to samo zaradi tega, ker bi na internetu na primer izrazili mnenje glede slabih socialnih razmer v državi ali pokarali delovanje vladajoče elite. Vprašanje tu je, ali smo uporabniki interneta pripravljeni žrtvovati svobodo na internetu v zameno za rahlo zmanjšanje internetnih zlorab in spletnih kriminalnih dejanj.


Prijavi napako v članku