Računalništvo, telefonija
09.01.2016 12:27

Deli z drugimi:

Share

Facebook z uporabniki ponovno ravnal kot z laboratorijskimi mišmi

Facebook naj bi se namerno igral z »živci« uporabnikov mobilnih naprav Android.
Facebook naj bi se namerno igral z »živci« uporabnikov mobilnih naprav Android.

Ker je družabno omrežje Facebook vodilno, lahko z uporabniki počne dobesedno vse, kar se mu zahoče. Pred kratkim pa je javnost izvedela, da so se njegovi »analitiki« pred leti brez večjih moralnih zadržkov spravili nad uporabnike mobilne aplikacije Facebook za pametne mobilne telefone in tablične računalnike Android. Ti so namreč izvajali preizkus, da bi ugotovili oziroma preizkušali potrpežljivost uporabnikov.

Facebook naj bi v svojo mobilno aplikacijo za Android namerno »vnesel« programske napake, ki so povzročile, da aplikacija ni delovala stabilno, in sicer tudi za več ur zapored. S preizkusom so analitiki podjetja Facebook dejansko »izmerili« koliko potrpežljivosti imajo uporabniki z njihovo nedelujočo aplikacijo oziroma po kolikem času so jo enostavno nehali uporabljati. Raziskava je dejansko potrdila, da so uporabniki od uporabe družbenega omrežja Facebook odvisni do te mere, da se niso nehali vračati k aplikaciji, čeprav je bilo njeno delovanje daleč od zadovoljivega.

Podjetje Facebook se je po razkritju nove afere pričakovano zavilo v molk. To niti ne preseneča, saj mora uporabnikom še vedno razločiti nemoralni preizkus, ki ga je izvedlo v letu 2014. Družabno omrežje je namreč svojim uporabnikom namenoma prikazovalo več žalostnih novic in ugotavljalo, ali to vpliva na obisk omrežja.


Prijavi napako v članku