Facebook
29.07.2012 06:52

Deli z drugimi:

Share

Facebook pridelal 127 milijonov evrov izgube

Je Facebook naredil napako, ko je delnice uvrstil na borzo?
Je Facebook naredil napako, ko je delnice uvrstil na borzo?

Številne raziskave so pokazale, da se število aktivnih in rednih uporabnikov Facebooka drastično zmanjšuje. Največji upad naj bi bil povezan z nenehnim spreminjanjem politike zasebnosti in slabim varovanjem osebnih podatkov. K temu je seveda potrebno dodati še nenehne dodelave uporabniškega vmesnika, spreminjanja nastavitev in vse bolj vsiljivega oglaševanja. To naj bi bil eden od ključnih razlogov, zakaj je Facebook v drugem četrtletju letos ustvaril za preračunanih 127 milijonov evrov izgube. Del izgube seveda gre pripisati tudi računovodskim pravilom ob začetku javne kotacije Facebookovih delnic.

Kljub temu priljubljenemu družabnemu omrežju seveda še ne grozi stečaj. Prihodki iz poslovanja so znašali preračunanih 960 milijonov evrov. To je za kar tretjino več kot v enakem obdobju lani. Samo iz spletnega oglaševanja je Facebook pridelal okoli 84-odstotkov prihodkov oziroma preračunanih 805 milijonov evrov. Glede na ameriške splošno sprejete računovodske standarde (GAAP) je podjetje ustvarilo za preračunanih 127 milijonov evrov izgube, dobiček iz poslovanja pa je znašal okoli preračunanih 240 milijonov evrov.

Ker je Facebook v primerjavi z enakim obdobjem lani ustvaril le za 3,5-odstotka večji dobiček (to je posledica padca aktivnih uporabnikov), so ga vlagatelji kaznovali s padcem vrednosti delnice. Takoj po objavi finančnih rezultatov je delnica priljubljenega družbenega omrežja namreč padla za več kot 10-odstotkov. Ta je znašala le preračunanih 21 evrov. Glede na to, da so bile Facebookove delnice na začetku razprodane za preračunanih 31 evrov, je to za delničarje že prava mala katastrofa (32-odstotni padec vrednosti). Facebook verjame, da mu bo uspelo izboljšati poslovne rezultate. Bo temu res tako?


Prijavi napako v članku