Digitalizacija
24.10.2012 09:08

Deli z drugimi:

Share

Facebook podpornikom skriva objave in zanje zahteva plačilo

Se Facebook za povečanje vplačil za promocijo statusov gre umazane igre?
Se Facebook za povečanje vplačil za promocijo statusov gre umazane igre?

V začetku novembra je družabno omrežje Facebook pričelo z obsežnim preizkušanjem nove storitve, ki omogoča »promoviranje« statusov. Tu gre za storitev Highlight, ki uporabnikom sedaj v zameno za plačilo omogoča, da se njihov status oziroma zapis prikazuje vsem »prijateljem« ali »sledilcem« na način, da ga ti enostavno ne morejo spregledati. Storitev Highlight je seveda pisana na kožo predvsem podjetjem, saj lahko ta enostavneje oglašujejo njihove izdelke in storitve.

Z uvedbo storitve Highlight pa so mnogi uporabniki opazili, da Facebook podpornikom oziroma sledilcem določene spletne strani ne pošilja informacij tako, kot bi se to od njega pričakovalo. Kar precejšnje število uporabnikov je namreč ugotovilo, da od podjetja, ki so ga »všečkali«, ne prejemajo novih obvestil oziroma jih prejemajo zgolj občasno. Mnogi so prepričani, da želi Facebook podjetja s tem zgolj prisiliti v uporabo nove plačljive storitve.

Pri uporabi storitve Highlight je plačilo odvisno od predvidenega števila končnih prejemnikov obvestila. Cene za tridnevno »promoviranje« objave se pričnejo pri 59 evrih za slabih 190 tisoč sledilcev in končajo pri 1.560 evrih za 4,3 milijona sledilcev. Tu seveda gre za enkratno plačilo za zgolj eno objavo. Pri tem velja omeniti še, da na višino zneska in predvidenega števila končnih prejemnikov obvestila vplivajo mnogi dejavniki.

Kot kaže je Facebook našel več kot odličen način za polnjenje blagajne. Vprašanje pa je, ali vredno vlagati v plačljive oglase? Glede na raziskavo analitskega podjetja Forrester, to ni smiselno, saj podjetjem to ne prinaša nobenega poslovnega učinka. Družbena omrežja k spletni prodaji namreč v najboljšem primeru pripomorejo zgolj en procent.


Prijavi napako v članku