Facebook
02.09.2012 14:55
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook najnižje doslej

Facebook lahko rešijo le še oglasi, namenjeni mobilnim napravam.
Facebook lahko rešijo le še oglasi, namenjeni mobilnim napravam.

Priljubljeno družbeno omrežje Facebook je bilo na ameriško borzo uvrščeno 18. maja letos. Ker je podjetje imelo slabo milijardo uporabnikov in ker so tržno kapitalizacijo postavili na preračunanih 80 milijard evrov, je bila vrednost delnice postavljena na preračunanih 30 evrov. Pričakovanja so bila velika, dejansko trgovanje pa je vse investitorje takoj postavilo na realna tla.

V prvi polovici avgusta je vrednost delnice najbolj priljubljenega družbenega omrežja izgubila že dobrih 48 odstotkov vrednosti. Takrat je bila vrednotena le še na preračunanih 15,9 evrov. Čeprav so bili investitorji trdno prepričani, da slabše ne more več biti, so se krepko ušteli. Vrednost Facebookove delnice je namreč konec avgusta še dodatno padla in trenutno znaša le še preračunanih 14,3 evra. Od začetka trgovanja je torej delnica priljubljenega družbenega omrežja izgubila že več kot polovico vrednosti oziroma 52,3 odstotkov.

Mnogi poznavalci so prepričani, da bo vednost delnice Facebooka do konca leta še padala. Priljubljeno družbeno omrežje namreč še vedno ni našlo recepta, kako prodati svoj izdelek oziroma kako uporabniško bazo preleviti v pravi denar. Nekateri analitiki zato celo menijo, da padanje vrednosti delnice pomeni začetek konca Facebookove zgodbe o uspehu. Če se priljubljeno družabno omrežje ne bo kmalu postavilo na noge, ga bodo pričeli poleg investitorjev, zapuščati še podjetja, ki plačujejo za reklamne oglase. To bi Facebook dokončno uničilo v že nekaj letih in bil prisiljen zapreti vrata.


Prijavi napako v članku