Facebook
16.04.2019 09:00

Deli z drugimi:

Share

Facebook lani zapravil 20 milijonov dolarjev za Zuckerbergovo varnost

Facebook lani zapravil 20 milijonov dolarjev za Zuckerbergovo varnost
Facebook lani zapravil 20 milijonov dolarjev za Zuckerbergovo varnost

Leto 2018 za Facebook nikakor ni bilo enostavno. Vsi se verjetno spomnimo škandala s Cambridge Analytico, kajne? Poleg tega je bilo proti Facebooku usmerjene kar nekaj jeze s strani uporabnikov, raven zaupanja pa je prav tako močno padla. Velik pritisk je čutil tudi glavni izvršni direktor Mark Zuckerberg, saj je bil nemalokrat tisti, ki je moral lastnoročno zagovarjati napake podjetja. Facebook je tako za Zuckerbergovo varnost zapravil zajeten kupček denarja, s čimer je zaščitil njega in njegovo družino.

Letna plača Zuckerberga znaša milijon ameriških dolarjev, ob tem pa naj ne bi dobival nobenih dodatkov ali nagrad. Vseeno pa Zuckerberg Facebook stane precej več denarja v obliki različnih kompenzacij, med katerimi je največji strošek vezan na varnost. V SEC dokumentu, ki razkriva poslovanje podjetja, je bilo razkrito, da je Zuckerberg v letu 2018 zaslužil več kot 22 milijonov ameriških dolarjev v obliki drugih kompenzacij. Za primerjavo lahko povemo, da je ta isti zaslužek leta 2017 znašal zgolj 9 milijonov ameriških dolarjev.

V letu 2018 je približno 2,6 milijona Zuckerberg namenil potovanju s zasebnim letalom, skoraj 20 milijonov pa, kot že omenjeno, za varnost. Seveda se vsi zavedamo, kakšno vlogo igra Zuckerberg, ampak takšna številka vseeno nekoliko preseneča. Slabih 10 milijonov ameriških dolarjev (pred obdavčitvijo) je v letu 2018 bilo namenjenih varnosti v povezavi s potovanji in transportom, prav tako pa je v ta znesek vključena varnost doma in družine. Facebook je po podatkih dokumenta SEC Zuckerbergu namenil še dodatnih 10 milijonov, s katerimi je prvi mož največjega družbenega omrežja na svetu pokril “dodatne stroške”, ki so vezani na njegovo varnost in varnost družine. Vsi ti stroški skupaj pomenijo skoraj trikratni znesek iz leta 2017.

“Zaradi vseprisotnosti podjetja je bilo za gospoda Zuckerberga namenjenega toliko denarja, v sklopu ‘splošnega varnostnega programa’. Zuckerberg je zaradi svoje pozicije kot glavni izvršni direktor, ustanovitelj in vodilni delničar Facebooka nenehno pod pritiskom raznoraznih groženj, ki kličejo po ostrih varnostnih ukrepih”, so zapisali v dokumentu.

Facebookova COO, Sherly Sanberg, je prav tako bila deležna osebnega varnostnega programa, s tem, da je ona dobila 3,8 milijona ameriških dolarjev, od katerih je 2,9 miljona bilo namenjenih osebni varnosti.


Prijavi napako v članku