Računalništvo, telefonija
18.04.2011 06:02
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook boljši kot seks?

Seks ali Facebook? To je zdaj vprašanje!
Seks ali Facebook? To je zdaj vprašanje!

Zadnje uradne informacije kažejo, da Facebook po svetu uporablja že več kot pol milijarde ljudi, kar pomeni, da ga uporablja vsak 13. Zemljan. Med njimi je kar 48 odstotkov takih, ki so od njega močno odvisni. Ta podatek je znanstvenike spodbudil k pričetku raziskovanja vpliva uporabe socialnega omrežja na človeški živčni sistem.

Izsledki raziskave so nadvse presenetljivi. Raziskovalci so namreč prišli do spoznanja, da pretirana uporaba trenutno najbolj priljubljenega socialnega omrežja privede do sproščanja istega hormona, kot se sprošča med seksom. To je dejansko glavni razlog, zakaj pretirana uporaba Facebooka lahko privede do zasvojenosti. Tu gre za hormon oksitocin, poznan kot hormon sreče. Ta pri ljudeh povzroča občutek zaljubljenosti.

Strokovnjaki iz fakultete Ohio State so pred časom prišli celo do spoznanja, da lahko blagodejni učinek seksa pripišemo delovanju hormona oksitocin. Raven hormona sreče se med orgazmom poviša za petkrat, kar posledično poveča hitrost bitja srca in poveča krvni pritisk. Povsem enako naj bi se nekaterim računalničarjem dogajalo med uporabo Facebooka. Ker to blagodejno vpliva na delovanje srca, bi lahko iz tega celo sklepali, da ima uporaba priljubljenega socialnega omrežja pozitivne učinke. Vprašanje je le, če večje kot seks. Za nekatere posameznike morda že.


Prijavi napako v članku