Računalništvo, telefonija
31.01.2020 11:02

Deli z drugimi:

Share

Evropska unija z resolucijo o enotnem polnilniku za mobilne telefone!

Evropska unija z resolucijo o enotnem polnilniku za mobilne telefone!
Evropska unija z resolucijo o enotnem polnilniku za mobilne telefone!

Že pred nekaj leti so se vsi vodilni proizvajalci mobilnih naprav in opreme zanje dogovorili, da pripravijo enoten polnilec za vse svoje izdelke. Še pred časom smo ob nakupu novega aparata »star« polnilec pogosto kar zavrgli in s tem močno obremenili okolje, zato je pripravo enotnega polnilca pod svoje okrilje vzela celo Evropska unija. To jim je do določenem mere uspelo, saj so vsi napajalniki danes praviloma opremljeni z vmesnikom USB, težava pa je še vedno v priključku na sami napravi. Nekatere naprave namreč uporabljajo vmesnik microUSB, druge USB-C, Apple pa še vedno vztraja pri lastnem vmesniku Lightning.

Kot vse kaže bo Evropska unija temu dokončno naredila konec. Evropski parlament je namreč sprejel resolucijo, ki oznanja konec desetletne bitke za pravice potrošnikov. Evropski poslanci so namreč izglasovali resolucijo o enotnem pomnilniku za vse mobilne naprave. Na trgu Evropske unije trenutno najdemo več kot trideset različnih vrst polnilcev, zaradi tega pa tako podjetja kot tudi posamezniki letno ustvarijo za okoli 51 tisoč ton elektronskih odpadkov.

Resolucija Evropske unije o enotnem polnilcu bo proizvajalce mobilnih naprav dejansko prisilila k uporabi enotnega polnilca z enotnim priključkom za vse mobilne naprave. Še prek pa bo morala Evropska komisija sprejeti direktivo, ki bo določa natančne standarde, ki jih bodo morali izpolnjevati proizvajalci mobilnih naprav, vključno s kaznimi za tiste, ki te direktive ne bodo upoštevali. Omenjena direktiva bi lahko bila sprejeta že v teku letošnjega leta.


Prijavi napako v članku